Deze acts mag je niet missen op Eurosonic/Noorderslag 2014

Still uit de video 'Ghostcity' van Thomas Azier, die zaterdag 18 januari aanstaande op Noorderslag in Groningen staat. Screenshot Youtube.com

Sinds gisteren is Groningen weer bevolkt door iedereen die wat in de melk te brokkelen heeft in de muziek: Eurosonic/Noorderslag 2014 is neergestreken. Het jaarlijkse belangrijkste Europese showcasefestival vindt tot en met zaterdag plaats. NRC tipt je de acts die je niet mag missen.

Wat is Eurosonic/Noorderslag?

ESNS, zoals het showcasefestival wordt afgekort, bestaat uit twee delen. Op Eurosonic (t/m vrijdag) spelen veelbelovende internationale acts; op Noorderslag, traditioneel op de zaterdag, speelt veelbelovend Nederlands talent. Daarnaast is er een conferentie met tal van panels waar Belangrijke Mensen uit de Muziekindustrie zullen spreken, en waar onder meer minister Jet Bussemaker een keynote speech houdt. Ook zijn er tal van andere (ook) gratis activiteiten in de stad zelf, onder andere georganiseerd door platenlabels die hun bands tentoonstellen.

Op wie moet je letten dit jaar?

Doorgaans geldt de regel: als je het goed doet op ESNS, dan zit je qua Europese optredens wel goed dit jaar. En doorgaans geldt ook: als er al een buzz is over een bepaalde act nog voordat het festival begonnen is, dan doe je het ook wel goed. NRC zette de volgende artiesten uit binnen- en buitenland op een rijtje.

Tips Eurosonic

Van de hand van muziekredacteur Hester Carvalho komen de volgende bands:

Jaakko Eino Kalevi
Do 16/1 Forum Images

“Tramchauffeur uit Helsinki heeft eigen label, speelt in verschillende bands en maakt nu zijn solodebuut. Jaakko Eino Kalevi speelt dromerige liedjes met stuwende elektronica, met melodieën die laveren tussen verlokkend en voor de hand liggend.”

Circa Waves
Do 16/1 Vera

“Gedreven en rechttoe-rechtaan ratelen de vier Britse muzikanten van Circa Waves hun liedjes over het podium. Ze spelen onverwoestbare Britpop in een liedje als Get Away en staan live garant voor veel zweet en gespring, ook bij het publiek.”

Jungle
Do 16/1 Simplon

“Londens duo deed afgelopen jaar van zich spreken met twee bedwelmende soulliedjes. De identiteit van de twee muzikanten, ‘J’ en ‘T’, is vooralsnog onbekend. In Engeland werden ze door de BBC uitgeroepen tot belofte van 2014.”

Hozier
Do 16/1 Der Aa Kerk

“De 23-jarige Andrew Hozier-Byrne, alias Hozier, komt uit Ierland en zingt blues en soul. Op zijn zolderkamer in Dublin maakte hij in zijn eentje een debuutsingle, met de titel Take Me To The Church. Stemmig en hartverwarmend.”

Hiphopredacteur Saul van Stapele tipt de 19-jarige Vlaamse rapster Coely, “de nieuwe festivalkoningin van België.” Van Stapele sprak haar voor het Cultureel Supplement van vandaag:

“Met producers Van Malderen en Filip Korte – die ooit samen een Vlaamstalige rapgroep vormden – ging Coely de studio in voor de debuutsingle die alles veranderde. Het ene moment was ze een middelbare scholier die het leuk vond te zingen, dansen en beatboxen, het volgende een bekende Vlaamse die zich „verstopte door de smalle straatjes te nemen” en tussen optredens door sliep in de tourbus.”

Do 16/1, Grand Theatre

Van muziekredacteur Jan Vollaard komen de volgende tips voor Eurosonic:

Black Lizard
Do 16/1, De Spieghel

“Scandinavische melancholie en Finse introspectie werpen hun schaduw over de Brits georiënteerde galmrock van Black Lizard. Hun vochtige-keldersound is duidelijke geïnspireerd door The Jesus And Mary Chain, met traag voortjakkerende gitaren en sombere teksten over de donkere kanten van het bestaan. Liefde is zinloos, zingen ze op hun éénzijdige vinylsingle Love is a lie.”

Royal Blood
Woe 15/1, Vera

“De enige rock-act tussen veel dance en hiphop in BBC’s gezaghebbende Sound Of 2014-tiplijst komt uit Brighton en toert binnenkort in het voorprogramma van Arctic Monkeys. De tweemansbezetting herinnert aan White Stripes en Black Keys, maar Royal Blood hakt er nog harder in met verbeten gitaarpunk.”

The Hypnotic Eye
Vrij 17/1, Magic Mirror

“De hoes van hun debuutalbum The Optical Sound Of is precies dat: een hypnotiserend oog dat luisteraars hun wereld van psychedelische garagerock in trekt. Zangeres Annie Bea heeft een kittig Donald Duckstemmetje dat klinkt alsof hun platen op het verkeerde toerental worden gedraaid.”

Wooden Saints
Za 18/1, Oosterpoort

“Amsterdams/Utrechts collectief dat met het folky album You Were The One Who Volunteered een van de ondergewaardeerde meesterwerkjes van vorig jaar afleverde. Met hun flexibele, tienkoppige bezetting lijken ze op het Kyteman Orchestra van de indiepop.”

Tips Noorderslag

Muziekredacteur Amanda Kuyper tipt de volgende niet te missen acts op zaterdag 18 januari in de Oosterpoort in Groningen:

Maydien

“In zowel productie als uitvoering spannende r&b vol jazz, funk en soul samples van Amsterdamse zanger/rapper Maydien. Tweede EP Two Third kwam net uit, als onderdeel van een drieluik. Stond eerder in het naprogramma van Jay Z.”

http://youtu.be/M6xcxHABPtc

Paul van Kessel

“Soul- en jazztalent dat zich met zijn EP Riot vorig jaar als solozanger in de kijker speelde. Bekend van bands als The Young Sinatras en Wicked Jazz Sounds. De Limburger studeerde in 2005 af aan het Amsterdamse Conservatorium.”

When We Are Wild

“When We Are Wild is de naam waaronder de Friese singer-songwriter Hille Stellingwerf met band optreedt. Hij brengt folky popliedjes in de lijn van Ben Howard en Bon Iver, maar dan verder aangekleed en met sfeerrijk resultaat.”

Town of Saints

“Blijmoedige indiefolk driemansband uit Groningen heeft met energieke single Carousel een goede troef in handen om zijn Europese droom te verwezenlijken. Het drietal is ook voor mensen zonder kaartje te zien op de Energy Stage in de stad.”

Clean Pete

“Tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven vormden op het Conservatorium in Maastricht het folkduo Clean Pete. Hun liedjes met gitaar en cello liggen in de lijn van Eefje de Visser en Roosbeef. Het debuut Al Zeg Ik Het Zelf komt 17 januari uit.”

Uitgelicht door Kuyper

Thomas Azier
De 25-jarige Thomas Azier zorgt met zijn electropop al enige tijd voor opwinding in de muziekwereld. Zo stond hij twee jaar geleden ook al eens op ESNS, de afgelopen tijd heeft hij met niemand minder dan de Belgische hitmachine Stromae en de Franse Woodkid gewerkt. 10 maart moet zijn langverwachte debuutalbum Hylas eindelijk uitkomen. Kuyper:

“Als performer is Azier een zeer bewegelijke persoonlijkheid, de zaal opjuttend boven de beats, almaar zijn sounds manipulerend aan de knoppen. Met een batterij aan synthesizers bouwt hij zijn muziek prikkelend op tot melodieus modulerende dance. Gejaagde vocalen en theatrale uithalen geven een popgevoel in de richting van New Order en Depeche Mode, maar de donkerheid, het gelaagde en het abstracte refereren ook aan de grotere technopioniers van zijn woonplaats. “Popmuziek die explodeert in je gezicht”, zei hij zelf eens.”

Bo Saris
Zeggen wij ‘keep the soul alive!’ dan zeg je Boris van Idols, die in 2003 de tweede editie van de talentenjacht won. En het nummer When You Think Of Me ken je vast ook nog wel. De zoon van de Venlose zanger en zangpedagoog Gé Titulaer heeft het over een andere boeg gegooid en is op Noorderslag terug met een nieuwe naam (Bo Saris, naar zijn moeders meisjesnaam) en een nieuw geluid, aldus Kuyper:

“Want zijn zang? Eigenlijk onberispelijk. In de zoetgevooisde soulhoek was Boris met zijn wendbare kopstem, smekende buigingen en zwoele intensiteit direct een opvallend talent die zijn Limburgse zachte g als boter liet smelten in zijn Engelstalige dictie. [...] De single The Addict is het bewijs dat Bo Saris zich niet heeft laten wegdrukken: het is een onweerstaanbaar modern soullied waarin zijn stem leunt op een zijdezacht soularrangement.”

Rita Zipora
Rita Zipora (26) is één van de spelers in een ogenschijnlijk nieuwe traditie van zangeressen die in het Nederlands zingen, aldus 3voor12. Na zo ongeveer overal te hebben opgetreden en samengewerkt te hebben met o.a. Herman van Veen, staat Zipora nu op Noorderslag. Kuyper schrijft dat Zipora’s aanpak doet denken aan de muziek van Eefje de Visser:

“Maar waar De Visser in haar achteloosheid soms vindingrijker is met haar zachte zangtaal, is het bij Zipora muzikaal weer spannender. Haar teksten dansen op de muziek waar ze in haar tienertijd het meest naar luisterde: de Bristol Sound, de liftende donkerte in triphop van Portishead, Massive Attack en Tricky. Met haar band maakt ze warme, elektronische soundscapes waarop ze haar dromerige, beschrijvende en surrealistische teksten plant. Een beetje romantisch, opgewekt observerend en soms lichtjes mysterieus.”

Tangarine
De tweelingbroers Sander Brinks (30, zang, gitaar) en Arnout Brinks (zang, gitaar, mondharp), zijn “een unieke verschijning met hun lange slungelige lichamen, wilde haardossen en baarden”, schrijft Kuyper over het duo dat zich Tangarine noemt. Zingen zit de broers in het bloed, dat doen ze al van jongs af aan. Ze waren al huisband van De Wereld Draait Door en hebben een platendeal bij label Excelsior.

“Prachtig tweestemmig en met gevoel voor drama legt Tangarine zijn verlangens en dromen neer. Onmiskenbaar zijn de zangers beïnvloed door Simon & Garfunkel, Bob Dylan en de Beatles, maar ook de kerkpsalmen van toen. Maar wie de ogen sluit kan ook zomaar de samenzang van de Bee Gees horen.”

Kan ik er nog heen?

Daar moeten we je teleurstellen: het festival is uitverkocht. Niet getreurd: de meeste optredens zijn via radio of televisie te volgen. Zo zit je goed bij 3voor12 radio van de VPRO, waar 3fm-dj Roosmarijn Reijmer elke avond verslag doet en meerdere bands ontvangt in de studio. Bekijk hier het overzicht aan uitzendingen.

Lees morgen meer over de randprogrammering van ESNS14 in de Weekendrubriek

    • Judith Laanen