Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De ‘talkshowelite’ van Nederland is blootgelegd en in kaart gebracht

Foto ANP/Ferdy Damman

De helft van alle gesprekken die tussen 1999 en 2013 te zien zijn geweest in Nederlandse talkshows werden gevoerd met een zogenoemde talkshowelite, bestaande uit 544 mensen. Zij vormen 9 procent van alle 5731 talkshowgasten, zo concludeert Thomas Boeschoten, die 16.000 talkshowgesprekken analyseerde.

Alle gesprekken die de afgelopen veertien jaar te zien zijn geweest bij de programma’s Barend en van Dorp, Pauw en Witteman, De Wereld Draait Door, Knevel en van den Brink, Zomergasten, Jinek op Zondag en Jinek zijn door IMDB.com geturfd. Boeschoten gebruikte deze data voor zijn (gevisualiseerde) analyse:

PvdA’ers relatief erg vaak te gast

Daaruit blijkt dat er veel vaker PvdA’ers te gast zijn in praatprogramma’s dan leden van andere partijen, ongeveer twee keer zo vaak zelfs als VVD’ers en CDA’ers en vijf keer zo vaak als mensen van SP, GroenLinks of D66.

Het percentage vrouwelijke gasten ligt momenteel op 30, dit was tien jaar geleden in Barend en van Dorp precies evenveel. Van alle gasten die ooit in een talkshow hebben gezeten is het merendeel mannelijk, variërend van 67% (KvdB) tot 73% (DWDD). Ook verzorgen mannen vaker optredens dan vrouwen als ze eenmaal zijn gevraagd: 74% van alle gesprekken in talkshows zijn met een man.

Jan Mulder verreweg het vaakst te zien

Als presentatoren niet worden meegerekend treedt Jan Mulder verreweg het vaakst op in praatprogramma’s. Duizend keer is hij te zien geweest. Hij wordt gevolgd door Marc-Marie Huijbregts met 218 optredens, en Frits Wester die 187 keer te zien was.

De vrouw die het vaakst aanschoof is Claudia de Breij met 134 optredens. Alexander Pechtold is de politicus die het vaakst mocht aanschuiven (75 keer), gevolgd door Femke Halsema (61 keer). Het totale aantal talkshowgasten in de gekozen periode is krap 6000. Welke criteria Boeschoten stelde bij het bepalen van dit aantal beschrijft hij in zijn toelichting op de analyse. Ook legt hij daarin uit hoe de optredens van diverse mensen zijn opgeteld, wat hij verstaat onder ‘politieke gast’ en hoe hij te werk is gegaan met zijn visualisatie.