De homerunkoning geeft niet op

De flamboyante atleet Alex Rodriguez strijdt tegen zijn schorsing voor een heel seizoen wegens doping

Alex Rodriguez in september 2013 bij een wedstrijd tegen de Baltimore Orioles. Geregeld slikte hij tijdens wedstrijden testosterontabletten in de dug-out. Foto Getty Images

Alex Rodriguez gaat strijdend ten onder. De Amerikaanse honkballer, een van de beste spelers aller tijden, werd afgelopen weekend in hoger beroep voor het hele seizoen 2014 geschorst. Maar ‘A-Rod’ laat het er niet bij zitten.

De 38-jarige Rodriguez, een flamboyante atleet, geldt als de beste honkballer van zijn generatie en was de beoogde nieuwe homerunkoning. Eind 2007 tekende hij een contract voor tien jaar van 275 miljoen dollar (exclusief bonussen) bij de Yankees. Daarmee werd hij de best betaalde sportman van Amerika.

In een poging zijn schorsing ongedaan te maken, heeft Rodriguez bij een rechtbank in Manhattan de spelersvakbond aangeklaagd. Eerder had hij via zijn advocaten al juridische actie aangekondigd tegen de Amerikaanse honkbalbond en zijn voorzitter, Bud Selig.

Begin augustus werd de derde honkman door de Noord-Amerikaanse honkbalbond voor 211 wedstrijden geschorst vanwege zijn banden met een inmiddels opgeheven kliniek, Biogenesis in Florida, die handelde in verboden middelen. Ook in hoger beroep werd Rodriguez dus schuldig bevonden, al werd het aantal duels teruggebracht naar 162 (plus eventuele play-offwedstrijden).

De spelersvakbond, die hem altijd heeft gesteund, zou ‘nalatig’ zijn geweest bij de verdediging van Rodriguez. De speler kreeg van een door de honkbalbond en de vakbond benoemde jurist de zwaarste doping gerelateerde straf in de geschiedenis van de honkbalsport. De jurist, Fredric Horowitz, schreef in een rapport van 34 pagina’s dat Rodriguez zich schuldig had gemaakt aan het gebruik van testosteron, insuline en groeihormonen. Ook zou hij het onderzoek hebben tegengewerkt.

Het rapport-Horowitz, dat openbaar werd gemaakt nadat Rodriguez naar de rechter was gestapt, geeft een onthutsende inkijk in het leven van een desperate Amerikaanse topsporter én in de ineffectiviteit van drugscontroles. A-Rod kwam in contact met Anthony Bosch, oprichter van Biogenesis in Zuid-Florida, nadat zijn neef, een klant bij de (inmiddels opgeheven) kliniek, hem begin 2010 een testosterontablet had verstrekt. Het had volgens de honkballer „een explosief effect” op zijn energieniveau.

Diezelfde Bosch vertelde afgelopen week in detail over Rodriguez’ drugsgebruik in het tv-programma 60 Minutes. Volgens Bosch werd A-Rod verteerd door de ambitie het homerunrecord (762) van Barry Bonds te verbeteren, overigens ook een speler met een dopingverleden. Rodriguez staat op 654, en het record zou hem een bonus van 30 miljoen dollar opleveren. Vanaf zomer 2010 leverde Rodriguez zich met huid en haar uit aan het drugsregime van Bosch, aanvankelijk via zijn neef, later rechtstreeks. Hij gebruikte testosteron in de vorm van zalf, sap en tabletten.

De tabletten slikte hij onbekommerd tijdens wedstrijden, in de dug-out van de Yankees. In 2012 vloog Bosch twee keer naar steden waar de Yankees een uitwedstrijd speelden, om Rodriguez injecties met groeihormonen te geven. Hij tapte bloed bij hem af in diens appartement in Manhattan of in Miami. In die laatste stad spraken ze onder meer af in het toilet van een café. Rodriguez leefde voortdurend onder spanning dat hij zou worden betrapt. Hij dwong Bosch in een van de hotels de dienstlift te nemen, omdat er „pottenkijkers” op de loer zouden liggen. Bosch wist overigens wat hij deed. Rodriguez werd van 2010 tot 2013 liefst twaalf keer gecontroleerd op doping, en nooit betrapt.

Uit het rapport van Horowitz blijkt ook dat de honkbalbond geen halve maatregelen nam om Rodriguez te betrappen. De bond betaalde grif (125.000 dollar) voor gestolen documenten uit de kliniek van Bosch. Toen deze bereid bleek mee te werken aan het onderzoek draaide de bond op voor de kosten van diens lijfwacht. En, zeer Amerikaans: Bosch behield het recht om zijn geschiedenis met Rodriguez en dertien andere profhonkballers die hij als klanten bediende om te zetten in een boek of een film.

Hoe nu verder? Rodriguez blijft volhouden dat hij onschuldig is. Maar met zijn dopingverleden (hij gaf al eens toe tussen 2001 en 2003 verboden middelen te hebben gebruikt), het rapport van Horowitz en na deze week het verhaal van Bosch zijn er weinig mensen die dat nog geloven. Amerikaanse commentatoren achten het onwaarschijnlijk dat de rechtbank de zaak tegen Rodriguez zal oppakken. Het oordeel van een bemiddelaar (tussen de honkbalbond en de vakbond) is doorgaans bindend.

De vraag is wat de Yankees zullen doen. Het is een publiek geheim dat de club onder het resterende contract van A-Rod uit wil, van nu nog 86 miljoen dollar. Dit is een uitgelezen kans voor de clubleiding. Want wie wil er nu geassocieerd worden met een testosteron slikkende speler in de dug-out?

    • Menno de Galan