Opinie

    • Stéphanie Versteeg

Cheese ‘n’ mac

In het epicentrum van The Big Apple, onder de rook van Broadway in Manhattan, zit een eettentje waar weinig valt te kiezen. Hier geen oeverloos gepieker over welk maal te bestellen, er wordt slechts één gerecht geserveerd. Mac ‘n’ cheese, macaroni met kaas.

De ultieme klassieker van elleboogjes met gesmolten cheddar uit de oven ontbreekt uiteraard niet op de kaart, maar voor wat extra dollars heb je een luxere uitvoering. Bijvoorbeeld met kreeft, cognac en mascarpone of met gekonfijte eend en gekarameliseerde ui. Voor de liefhebbers: het restaurant heet Macbar en zit op 54, Prince Street.

Nu durf ik te wedden dat de meeste lezers van deze rubriek niets aan bovenstaande informatie zullen hebben, daarom voor de thuisblijvers het recept voor een gelukkig makende mac ‘n cheese uit eigen oven. Of beter gezegd: cheese ‘n’ mac. Want liever zuinig met de mac dan met de cheese. Deze pasta hoort te zwemmen, het liefst in een warm bad van gesmolten kaas.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Neem een hapjespan met deksel en verhit hierin een scheutje olijfolie.

Snijd de knoflook in plakjes en bak plakjes in de olie tot ze goudbruin zijn.

Schil de zoete aardappel, snijd in blokjes en doe samen met de melk en bouillon bij de knoflook in de pan. Breng het aan de kook en dek de pan af. Laat dit 20 minuten op laag vuur sudderen tot de aardappels zacht zijn geworden.

Gebruik de wachttijd om de pasta beetgaar te koken en om de kazen te snijden en te raspen. Eigenlijk hoor je een klassieke mac ‘n’ cheese te maken met elleboogjesmacaroni, maar zelf vind ik grotere pastasoorten als penne, rigatoni of pipe rigate vanwege de bite een geslaagdere combinatie.

Pureer het aardappelprutje met de staafmixer tot een dikke saus. Roer hier het paprikapoeder, versgemalen peper en zout, een scheutje yoghurt en ongeveer driekwart van de geraspte kaas door.

Giet de pasta af en meng met de saus. Neem vier kleine ovenschaaltjes – ovenvaste soepkommen werken ook – en doe hier de pasta in. Bedek met het laatste beetje kaas. Bak de cheese ‘n’ mac ongeveer 20 minuten in de oven, waarvan de laatste 7 minuten onder de grill. Lepel de pasta direct uit de soepkommen of serveer er stukjes knapperig stokbrood bij. Mac ‘n’ cheese is namelijk ook lekker om te dippen.

    • Stéphanie Versteeg