Carlos Slim stuurt Van Goghs na tientallen jaren naar Nederland

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. ANP / Lex van Lieshout

Het Noordbrabants Museum exposeert vanaf zaterdag twee werken van Vincent van Gogh uit de verzameling van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim. Het gaat om de doeken Schaapherder, dat in 1903 voor het laatst te zien was in Nederland, en Boerenwoning, dat niet meer in Nederland is vertoond sinds 1950.

In de tentoonstelling Het Verhaal van Brabant zijn in totaal elf schilderijen van Van Gogh te bezichtigen, meldt het museum in Den Bosch vandaag. Slim, wiens bedrijf América Móvil al tijden bezig is KPN in te lijven, heeft zelf toestemming gegeven de werken in bruikleen te geven. Beide werken hangen normaal gesproken in het Museo Soumaya in Mexico-Stad, maar mogen zes maanden in Den Bosch worden geëxposeerd.

Van Gogh schilderde de stukken in zijn periode in Nuenen. Schaapherder uit 1884 is een van de zes schilderijen met voorstellingen uit het boerenleven die Van Gogh ontwierp in opdracht van de Eindhovense goudsmid en antiquair Antoon Hermans.

Boerenwoning (1885) is geschilderd in een volgens het museum opvallend licht kleurengamma. Zijn broer Theo, kunsthandelaar in Parijs, had er bij Vincent op aangedrongen meer kleur te gebruiken, om zijn doeken te kunnen verkopen. (Novum)