Bo Saris: wendbare kopstem

Foto Paul Farrell

Het was zijn te pas en te onpas rondgestrooide uitspraak ‘keep the soul alive’, die zanger Boris destijds een beetje de das omdeed. Of was het dat de winnaar van de tweede editie van de talentenshow Idols (2003/ 2004) zelf nog wel het minst blij leek met zijn overwinning? Het nationale platform dat Boris aanvankelijk voor ogen had, ging hem per tv-uitzending tegenstaan, en al was zijn eerste single When You Think Of Me reeds platina voordat die uitkwam, hij werd een voor een groot publiek ongrijpbaar en weinig aaibaar idool. Liever brak Boris uit het gemodelleerde keurslijf voor zijn eigen muziek. De rel waarbij zijn voormalige muzikaal compagnon Gino Taihuttu via het tijdschrift Nieuwe Revu oude opnames liet verspreiden, hielp hem niet.

Er viel dus nog wel wat te halen voor Boris Titulaer, zoon van de Venlose zanger en zangpedagoog Gé Titulaer. Maar in een andere hoek, en met de juiste muziekmensen. Want zijn zang? Eigenlijk onberispelijk. In de zoetgevooisde soulhoek was Boris met zijn wendbare kopstem, smekende buigingen en zwoele intensiteit direct een opvallend talent die zijn Limburgse zachte g als boter liet smelten in zijn Engelstalige dictie.

Ruim twee jaar woont de zanger inmiddels in Londen. Onder een internationaler klinkende artiestennaam Bo Saris (Saris is zijn moeders meisjesnaam) probeert hij zijn muzikale carrière een nieuwe impuls te geven. Zijn vriendin en de twee kinderen (4 en 10 jaar) wonen nog in Haarlem.

Hij werkt met de Amerikaanse producer Andre ‘Dre’ Harris en hij heeft een nieuwe platendeal bij Decca Universal. De single The Addict is het bewijs dat Bo Saris zich niet heeft laten wegdrukken: het is een onweerstaanbaar modern soullied waarin zijn stem leunt op een zijdezacht soularrangement. Zijn vierde cd – ‘de eerste nieuwe stijl’ en afgemixt in Amerika – is in aantocht; zijn concert in Paradiso (22 april) is inmiddels uitverkocht.