Anish Giri laat kans op koppositie schieten

Nederlander moet genoegen nemen met remise

Loek van Wely (links) enAnish Giri voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Foto ANP

De schakers van de hoofdgroep van het Tata Steel-toernooi speelden gisteren hun vierde ronde in het Rijksmuseum in Amsterdam. Voor hen was het een klein ongemak dat graag aanvaard werd; een busreisje van Wijk aan Zee naar Amsterdam, een ‘fotomoment’ voor de Nachtwacht en een barrage van vragen van de media die in groten getale waren komen opdagen. Er stond tegenover dat de meesten het eervol vonden om in de heilige hal van onze nationale kunsttempel op te treden.

Het lijkt de laatste jaren een mooie traditie te worden om schaakwedstrijden in musea te spelen. Het begon in 2012 toen de WK-match tussen Anand en Gelfand door de Russische miljardair Andrei Filatov, een oude schoolvriend van Gelfand, werd ondergebracht in het Tretjakov Museum in Moskou. Vorig jaar werd de eerste helft van het Aljechin Memorial in de Tuilerieën bij het Louvre gespeeld en de tweede helft in het Russisch Staatsmuseum in Sint-Petersburg. Nu sloot het Rijksmuseum zich aan bij de rij.

De mensen van Tata waren blij. Er was een mooie speelzaal die vrijwel geheel gevuld was met publiek en de belangstelling van de pers was groot. Ook het Rijksmuseum leek tevreden. Directeur Wim Pijbes, die de ronde opende, sprak over een oude traditie van schaken in het Rijksmuseum, en toen iemand hem zei dat die traditie in de schaakarchieven moeilijk naspeurbaar was, antwoordde hij ruimhartig dat het dan maar een traditie moest worden, omdat kunst en schaken natuurlijke vrienden zijn die beide rust, aandacht en concentratie vragen.

De vijfde ronde wordt vrijdag weer gewoon in Wijk aan Zee gespeeld, maar volgende week donderdag gaat het toernooi weer op reis, naar de High Tech Campus in Eindhoven.

Twee dagen eerder, na de derde ronde, stonden zes van de twaalf spelers nog gelijk bovenaan, maar woensdag steeg een van hen, de Armeniër Levon Aronian, boven allen uit. Hij won van Hikaru Nakamura in een partij die misschien wel de belangrijkste van het toernooi was, want Aronian is nummer twee op de wereldranglijst en Nakamura nummer drie.

Vanaf het begin stond Aronian een tikje beter. Veel stelde het niet voor, maar voor Nakamura was het toch erg onprettig, omdat hij nooit een kans had om zelf actief te worden en maar moest afwachten wat Aronian hem kon aandoen.

Tot vlak voor het eind hield Nakamura goed stand. Dat hij toen in een vrij eenvoudige stelling opeens met zijn koning de verkeerde weg insloeg, kwam waarschijnlijk doordat hij zich ergerde aan een paar kleine foutjes die hij eerder had begaan, en ten onrechte dacht dat alles al verloren was.

Anish Giri had samen met Aronian aan kop kunnen komen als hij van Wesley So had gewonnen. Hij deed er ook alles aan om het te laten gebeuren, won na lang duwen en trekken een pion, maar So kon net genoeg tegenspel genereren voor remise. Giri deelt nu de tweede plaats met Pentala Harikrishna, So en Sergei Karjakin, die won van Richard Rapport.

Laat in de avond, tegen half tien, toen er in het museum alleen nog wat beveiligers, een wedstrijdleider en twee schakers waren achtergebleven, won de Cubaan Leinier Domínguez nog een marathonpartij van 108 zetten van Fabiano Caruana, een van de grote kannonnen van het toernooi.

(Zie diagram rechts)

Levon Aronian – Hikaru Nakamura, Tata Steel Masters, vierde ronde:

Wit gaat pion a5 winnen en zwarts enige tegenkans is een koningsmars via f7 en g6 naar de koningsvleugel. 40…Kd7 Een moeilijk te begrijpen zet. Hij gaat de verkeerde kant op. Na 40…Kf7 is er geen winst voor wit te zien. Als hij zwarts opmars naar f4 met h3-h4 verhindert, kan hij nooit pion a5 winnen zonder zelf pion h4 te verliezen. 41.Pg7 h4 42.Pf5 Le1 43.Pe3 Ke6 44.Pc4 Zwart gaf op. Nu is hij te laat met zijn tegenspel, want na 44…Kf7 45. Pxa5 Kg6 46. Pc6 Kg5 47. Pb4 Kf4 48. Pd3+ zou hij een stuk verliezen.

    • Hans Ree