‘Loktiener’ vaak ingezet

Steeds meer gemeenten huren bureaus in die met minderjarigen controleren of alcoholverstrekkers zich aan de leeftijdgrens houden. Deze jongeren proberen in opdracht bij cafés, winkels en sportkantines drank te kopen.

De groeiende inzet van deze methode wordt geconstateerd door de twee grootste uitvoerders van deze ‘nalevingsonderzoeken’.

Deze week ontstond ophef over de inzet van een ‘loktiener’ door de gemeente Utrecht. Een controleur had een 16-jarig meisje bij zich dat drank bestelde. Eén café werd direct beboet. In nalevingsonderzoeken wordt geen sanctie opgelegd, maar enkel geïnventariseerd.

Op 1 januari is de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. Vrijwel geen gemeente heeft sindsdien boetes uitgedeeld, blijkt uit een peiling van deze krant.

    • Christiaan Pelgrim