Winnaar Premio Cervantes 2007 overleden

Juan Gelman in 2013. EPA/Alex Cruz

De Argentijnse dichter Juan Gelman, bekend van zijn verzen over de militaire junta in vaderland Argentinië, is gisteren op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt AFP. Gelman won in 2007 de Premio Cervantes, de belangrijkste literatuurprijs van het Spaanse taalgebied.

Gelman stierf in Mexico, waar hij al meer dan twintig jaar woonde. In 1976 werd Gelman verbannen uit zijn thuisland. Vanwege zijn lidmaatschap van een linkse beweging werd de Argentijnse dichter na de militaire staatsgreep van generaal Videla in 1976 gedwongen uit te wijken naar Europa.

Het boek dat hem door die zware eerste Europese jaren heen loodste, was Don Quichot van Miquel de Cervantes. Dat verklaarde Gelman in 2007 bij de inontvangstneming van de belangrijkste Spaanse literatuurprijs die is vernoemd naar Cervantes: de Premio Cervantes waaraan een bedrag van 90.000 euro is verbonden.

De periode van ballingsschap is de sleutel tot het werk van Gelman. Tijdens Videla’s militaire dictatuur (1976-1983) werd Gelmans 20-jarige zoon Marcelo vermoord en verdween zijn 19-jarige dochter. Die gebeurtenissen hebben de poëzie van Gelman nadrukkelijk beïnvloed.

    • Roderick Nieuwenhuis