‘Westerse inlichtingendiensten praten met Damascus’

Sunnitische strijders in de Iraakse stad Falluja. De stad in de provincie Anbar werd begin januari volledig bezet door strijders van de aan Al-Qaeda gelieerde groepering ISIS. Foto EPA/ Mohammed Jalil

Westerse inlichtingendiensten hebben in de afgelopen tijd Damascus bezocht om te praten met de Syrische regering over het bestrijden van radicale islamitische groepen. Dat zegt althans de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad tegen de BBC.

Volgens Mekdad is er een “schisma” tussen westerse veiligheidsfunctionarissen en politici die druk op president Bashar al-Assad uitoefenen om af te treden.

In een recent interview met de Britse omroep zou de onderminister hebben gezegd dat westerse overheden “eindelijk begrijpen” dat er geen alternatief voor Assad is. Daarnaast zouden zowel westerse landen als het Syrische regime erkennen dat islamitische groepen en het groeiend aantal jongeren dat naar Syrië reist serieuze problemen zijn.

Westerse politici roepen Assad nog altijd op tot aftreden

Wel is het volgens de BBC onduidelijk in hoeverre de westerse landen een regime willen ondersteunen dat nog altijd verantwoordelijk is voor een heftige oorlog. De regering in Damascus zegt al heel lang dat het Westen uiteindelijk zou inzien dat dit conflict een gevecht is tegen terroristen. Daarnaast roepen westerse politici Assad nog altijd op om af te treden.

De BBC zegt geprobeerd te hebben om de berichten van de onderminister te verifiëren. Volgens bronnen van de omroep zijn er inderdaad gesprekken geweest, maar het blijft onduidelijk wat die conversaties precies inhielden. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet reageren op de berichten van de BBC.

Vredesconferentie Geneve

Volgende week wordt Geneve 2 gehouden, een vredesconferentie die als doel heeft te kijken naar een oplossing voor de burgeroorlog in Syrië. De grootste oppositiegroep in Syrië, de Syrische Nationale Coalitie, heeft nog altijd niet besloten of ze aan de conferentie zal deelnemen. De Syrische regering gaf eerder al aan een afvaardiging te sturen.

Extra geld Syrië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in Koeweit gezegd dat de Amerikaanse regering omgerekend 300 miljoen euro extra stuurt voor humanitaire hulp in Syrië. Dat schrijft persbureau AP. Kerry deed de uitspraak op een internationale fondswervingsconferentie voor Syrië. Ook Koeweit zegde op de conferentie geld toe; het land stelt omgerekend 365 miljoen euro beschikbaar.

    • Nando Kasteleijn