Wat doe je als de president opeens in ‘jouw’ café staat? Deze blogger vertelt

Obama praat met enkele jonge mensen terwijl Meyer op de achtergrond (zie rode pijl) werkt. Foto The White House / Pete Souza

Robinson Meyer zat in een café toen hij opeens de vraag kreeg wanneer hij wegging. De Amerikaanse president zou namelijk even later binnenstappen. Op The Atlantic vertelt Meyer hoe hij plotsklaps Barack Obama ontmoette.

Meyer had last van verkoudheid en besloot om wat uren te gaan werken in een café niet ver van zijn huis verwijderd. Nadat hij daar wat tijd had doorgebracht wilde hij om de rekening vragen toen een man van de Secret Service naar hem toekwam.

“Hey,” he murmured. “Will you be leaving soon?”
I said I wasn’t sure. I’d asked for the check.
“Okay,” he said. “I just wanted to let you know the president will be stopping by.”
Oh, I thought. The president of what?
“You’re welcome to stay, but one of our agents will be coming around to swipe you.”
Then I understood. An agent came around to swipe me.

De president komt binnen

Het duurde nog zo’n veertig minuten totdat de leider van de “vrije wereld” uit zijn auto stapte en het café binnenliep. Eenmaal binnen werd het café in tweeën gesplitst en groette hij eerst het gedeelte waar hij niet zou gaan zitten. Meyer vertelt.

“And then—for the first time in nearly an hour—I could work. I found that I was so accustomed to his voice, how he holds his body, his aura, that ignoring him in person is as easy as ignoring a TV. Easier, in fact. He stops being the president and starts being That Guy Who You See In Tweets, That Guy Who Gives Speeches, That Guy.

That Guy shook exactly half the hands on the other side of the restaurant. He came back to our side. He addressed the five people sitting adjacent to me—who were, indeed, apparently there to talk to him. That Guy said he would save our whole side of the restaurant for after the meal.”

Obama en een baby

Het gesprek leek begonnen. Tot That Guy iets zag waardoor hij zijn aandacht verloor. Een baby.

But then, next to me, on my other side, he spotted a baby.
He apologized to the group. He could not resist, he said, a baby.

Meyer maakte in de gauwigheid een Instagram-foto van het moment dat Obama de baby op zijn arm had.

Toen vertelde de moeder dat baby geboren was in Kenia. Er volgde een grappig moment:

“He (de president, red.) seemed to stumble for a second, as he realized he could not phrase a joke in exactly the way he could phrase it in private. “That’s, that’s where Donald Trump thinks I was born,” he said. Then he handed the baby back to his mom.”

Pete Souza, de huisfotograaf van Obama, was er ook bij:

Twitter avatar petesouza petesouza Airborne during a lunch stop http://t.co/D1VI9vlyv0

Oog in oog met de president

Dat was het moment dat de president Meyer in de gaten kreeg.

“It was then that I made my only physical contact with the president. “Great to see you,” says the president. The president extends his hand while simultaneously pivoting on his right foot. His hands grasp mine. They feel like the rough surface of your favorite baseball. Eye contact was broken mid-handshake. His hand trailed his turned body *which has already turned on the pivoted foot.*”

“I had failed as a journalist”

Daarna volgt hetgeen waarvoor de president eigenlijk is gekomen. Met een aantal jonge mensen praten over Obamacare, de wet die officieel The Affordable Care Act heet. Meyer deed zijn uiterste best om als, “een goede journalist”, het gesprek op te vangen.

At one point the president said, “Now, this isn’t public yet.” I perked up. “Thirty percent of somethingsomethingsomething is mumblemumble,” he said. I didn’t hear. I had failed as a journalist, so I went to the bathroom.

Eenmaal terug deed hij een tweede poging.

I guess that they were talking about the difficulty of doing political outreach on Snapchat or one of this newer, less textual ilk? I’m not sure. Then the president drops this: “It seems like they don’t use Facebook anymore,” he said. Facebook is so uncool even the president of the United States knows it.

Even later stapte Obama op. Meyer was een verhaal rijker.

    • Nando Kasteleijn