Oxfam: Nederland is het beste land ter wereld qua voeding

Oké, één op de vijf Nederlanders heeft ernstig overgewicht, maar dat is dan ook het enige punt waarop Nederland slecht scoort in de Good Enough to Eat Index van Oxfam Novib. De ontwikkelingsorganisatie vergeleek de voedselvoorziening in 125 landen, en wat blijkt? Nederland staat bovenaan de ranglijst.

Ons voedsel is relatief goedkoop, divers en van goede kwaliteit, aldus Oxfam. En er is genoeg voorhanden. Alleen dat overgewicht levert minpunten op. Na Nederland volgen Frankrijk en Zwitserland. De top 20 van de index bestaat, met uitzondering van Australië op een gedeelde achtste plek, uitsluitend uit Europese landen. Hoewel ze stabiele voedselprijzen en een aanbod van goede kwaliteit hebben, staan de VS op plaats 21, vanwege hun probleem met obesitas.

Van de 25 laagst scorende landen is het merendeel Afrikaans. Tsjaad scoort het slechtst. Hier is voedsel duur en moeilijk te krijgen, de hygiëne is slecht en één op de drie kinderen is ondervoed. Volgens Oxfam besteden mensen in de armste landen tot 75 procent van hun inkomen aan voedsel. In Nederland ligt dat op 15 procent.