VN krijgen 1,8 miljard euro toegezegd voor hulp aan Syrië

Emir Sheikh Sabah al-Ahmed al-Sabah van Koeweit, Ban Ki-moon en de minister van Buitenlandse Zaken van Koeweit Sheikh Sabah Khalid al-Hamad al-Sabah bij de donorconferentie. Reuters / Stephanie McGehee

De Verenigde Naties hebben tijdens een donorconferentie in Koeweit 2,4 miljard dollar (1,8 miljard euro) toegezegd gekregen voor humanitaire hulp aan Syrië. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon vandaag gezegd, meldt persbureau Reuters. Dat is minder dan de helft van het bedrag dat de VN zeggen nodig te hebben.

Vorige maand werd bekend dat 4,7 miljard euro nodig is voor hulp in Syrië. Dat was ongeveer de helft van het totaalbedrag (9,4 miljard euro) aan noodhulp dat de VN zei dit jaar nodig te hebben.

Een Syrië woedt al bijna drie jaar een burgeroorlog, waarbij meer dan honderdduizend mensen de dood vonden. Het conflict is de afgelopen tijd nog complexer geworden, toen op grote schaal onlusten uitbraken tussen rebellengroepen die eerst nog samen vochten tegen president Bashar al-Assad.

    • Laura Klompenhouwer