Portugal doet Miró’s in uitverkoop, actie om ze te behouden

Joan Miró, Personnage Foto Christie’s

In Portugal is ophef ontstaan over het voornemen van de regering om 85 werken van Joan Miró in de uitverkoop te doen. De Portugese staat kreeg de schilderijen, acryltekeningen en één beeldhouwwerk in handen toen ze vijf jaar geleden de bank BPN voor 1,8 miljard euro nationaliseerde. Begin volgende maand zal het Londense veilinghuis Christie’s de werken namens Portugal op de markt brengen.

Kunstenaars en intellectuelen roepen de regering op de werken van de Catalaanse surrealist (1893-1983) te houden. In een door zesduizend mensen ondertekende petitie spreken ze van „een roof van nationaal erfgoed”. De werken zouden tentoongesteld in Portugal „meer winst kunnen opleveren via het aantrekken van buitenlands toerisme”. Nu staan ze in een magazijn.

Werken van Miró stegen de afgelopen jaren sterk in prijs. In juni werd zijn schilderij ‘Blauwe ster’ door Sotheby’s geveild voor 30 miljoen euro, ruim twee keer zoveel als verwacht. In 2007 werd hetzelfde stuk geveild voor 10 miljoen. Het bewijst volgens de petitieopstellers dat de Miró’s beter aangehouden kunnen worden. Zij waarschuwen dat de markt met deze bulkverkoop overvoerd wordt. De geschatte opbrengst van 30 miljoen pond (ruim 35 miljoen euro) noemen ze veel te laag. „Dit bedrag is een lachertje, deze hoeveelheid werken in één keer verkopen doet hun prijs dalen.” BPN kreeg de collectie in handen door een faillissement van „een buitenlandse klant”, aldus Portugese media.