‘Uitgeverij Wereldbibliotheek gaat op in Nieuw Amsterdam’

‘Ripper’ is de titel van de nieuwe Isabel Allende die deze week verschijnt bij uitgeverij Wereldbibliotheek. Opmerkelijk genoeg gaat het deze keer om een thriller. En toch is de grote vraag nu niet wie het gedaan heeft, maar: wat gaat Allende haar Nederlandse uitgever brengen?

Wereldbibliotheek – 108 jaar geleden begonnen als Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur – zoekt namelijk een nieuwe eigenaar. Gesprekken met uitgeverij Nieuw Amsterdam zijn inmiddels vergevorderd en worden waarschijnlijk deze week nog afgerond.

Koen van Gulik, eigenaar en uitgever van Wereldbibliotheek, zoekt een samenwerking waarbij zijn uitgeverij zo veel mogelijk intact blijft. Dat lijkt te lukken: het fonds en al het personeel gaat mee. Verschil is wel dat de eigenaar van de uitgeverij dan niet meer Van Gulik zal zijn, maar Derk Sauer. Van Gulik:

“Er zijn sinds april gesprekken gevoerd met verschillende partijen, maar Nieuw Amsterdam is voor ons de beste partner. Niet alleen blijft de continuïteit gewaarborgd, maar Nieuw Amsterdam ziet ook de meerwaarde van onze uitgeverij. Wat wij aan publicitaire en digitale slagkracht missen, hebben zij. Een 108 jarige uitgeverij wordt overgenomen door een 8-jarige, zo kan je het ook zien.”

Afgelopen jaar werden er bij de Wereldbibliotheek vier medewerkers ontslagen (de helft van alle medewerkers) en de in 2009 gestarte imprint WB-Fantasy werd stopgezet, evenals de uitgave van het ‘wereldtijdschrift’ Armada, berichtte Boekblad. Maar ook Nieuw Amsterdam had het evenals veel uitgeverijen niet makkelijk. Hoe het kan dat ze dan toch de Wereldbibliotheek kunnen overnemen: daar willen zowel eigenaar Derk Sauer als uitgever Lidewijde Paris niet op reageren.

    • Toef Jaeger