Tientallen doden bij bomaanslagen in Iraakse steden

Iraakse veiligheidstroepen verzamelen zich op de plek in Bagdad waar eerder deze maand een bermbom ontplofte. Foto AP/ Hadi Mizban

Bij bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad en Baquba, een plaats ten noorden van Bagdad, zijn vanochtend ten minste 73 mensen omgekomen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van politie- en ziekenhuisbronnen.

Er ging onder meer een bom af tijdens een begrafenis van een sunnitische man, waarbij achttien mensen om het leven kwamen en zestien mensen gewond raakten. In Bagdad kwamen in een shi’itisch district meerdere autobommen tot ontploffing waarbij 34 mensen werden gedood en 71 mensen gewond raakten.

Het geweld in Irak is op het hoogste niveau sinds het bloedvergieten tussen de sunnitische en shi’itische bevolking in 2006 en 2007. Daarbij kwamen tienduizenden mensen om het leven. Aan Al-Qaeda gelieerde militanten zijn al enige tijd bezig een geweldcampagne, die zich vaak richt op overheidsdoelen, shi’itische burgers en sunnieten die trouw zijn aan de regering.

    • Nando Kasteleijn