Stijlvolle en uitdagende ‘Much Ado’, gemonteerd in pauzes van blockbuster

Een ragfijne beha valt op de grond. Een jongeman sluipt het bed uit en laat zijn geliefde alleen achter. Vervolgens belanden we in de keuken waar opgewekte jongelui met elkaar kletsen over liefde. De meisjes stralen, de jongens zijn duidelijk uit op avontuurtjes.

Regisseur Joss Whedon maakt van de romantische komedie Much Ado About Nothing (2012) van Shakespeare een intrigerende hedendaagse versie, waarin hij de oorspronkelijke poëzie prachtig behoudt. De zwart-witfilm is in twaalf dagen opgenomen in Whedons eigen huis in Californië met bevriende acteurs. De succesvolle regisseur monteerde de film op zijn laptop tijdens lunchpauzes van zijn blockbuster The Avengers.

Het ene koppel, Claudio en Hero, wil hun huwelijksdag delen met een ander koppel, Benedick en Beatrice. Maar er is een boze geest aan het werk die Hero beschuldigt van overspel. Bijna dreigen alle liefdesplannen spaak te lopen. De setting van de film in slaapkamer, keuken, woonkamer en tuin benadrukt het eigentijdse karakter. Met acteurs en actrices als Amy Acker, Alexis Denisof, Fran Kranz en Jillian Morgese krijgt Much Ado een verrukkelijke lichtvoetige sfeer. Vooral Amy Acker in de rol van Beatrice is onweerstaanbaar in haar even stijlvolle als uitdagende sensualiteit.

    • Kester Freriks