Meerderheid kiezers Egypte lijkt voor nieuwe grondwet

Een dorpeling in Dalga krijgt uitleg over de stemprocedure. Foto AP / Roger Anis

Een meerderheid van de kiezers die vandaag en gisteren in Egypte hebben gestemd over een nieuwe grondwet, lijkt voor te hebben gestemd. Het referendum over de nieuwe grondwet kende bovendien een hoge opkomst, meldt persbureau AP. De resultaten van de volksraadpleging worden vrijdag verwacht, zei de interim-regering.

De staatstelevisie meldde een opkomst van vijftig procent, ondanks een boycot door ultraconservatieve moslims. Negentig procent zou voor de grondwet hebben gestemd. De Moslimbroederschap had zijn aanhang opgeroepen geen stem uit te brengen.

Doden in Kairo op eerste dag

De stembusgang verliep vandaag rustiger dan gisteren. Op de tweede en laatste stemdag werden 79 mensen opgepakt bij protesten. Er zijn voor zover bekend geen doden gevallen, meldde Reuters eerder op de avond. De betogers waren aanhangers van oud-president Mohammed Morsi, die vorig jaar werd afgezet door het leger.

Gisteren vielen bij gevechten tussen betogers en de veiligheidsdiensten elf doden. Volgens het Egyptische ministerie van Gezondheid kwamen mensen om bij verschillende gevechten in Kairo, in de voorstad Giza en in de zuidelijke provincies Bani Suef en Sohag.

Routekaart van het leger

De nieuwe grondwet is de eerste stap in de routekaart die het leger opstelde nadat het op 3 juli Morsi had afgezet, schreef NRC Handelsblad gisteren. Na deze zet, die ook wel is omschreven als staatsgreep, werd ook de onder Morsi’s leiding tot stand gekomen grondwet nietig verklaard.

De nieuwe grondwet versterkt de machtspositie van het leger. Zo moet de minister van Defensie de komende acht jaar uit het leger komen en krijgt deze immuniteit. In feite zou deze volgens critici boven de gekozen president komen te staan.

Uitkomst ligt vast

Artikel 204 van de nieuwe grondwet is ook omstreden. Het artikel stelt dat “geen burger mag worden berecht door militaire rechters” maar voegt eraan toe: “behalve in het geval van misdaden tegen het leger”. Die omschrijving is vaag genoeg om mensenrechtengroepen ernstig te verontrusten.

De uitkomst van het referendum lag eigenlijk al bij voorbaat vast. De verwachting was dat zo’n 98 procent van de uitgebrachte stemmen ‘ja’ zou zijn. Belangrijk voor de geloofwaardigheid van de hele exercitie was of de opkomst groter of ten minste even groot was als bij het referendum over de vorige versie van de grondwet in 2013.

Lees hier het hele artikel over de nieuwe grondwet, “Egypte zakt weg in geweldsspiraal“.

    • Laura Klompenhouwer