Sophia Loren

Mijn moeder had vroeger het kookboek Con Amore van Sophia Loren in de kast staan. Op de kaft stond een foto van de filmster met een groot houten slacouvert tegen de zijkanten van haar hoofd gedrukt. Een fascinerend beeld; het prachtige, onbewogen gezicht van Loren met de kenmerkende, grote ogen, en dan links en rechts

Mijn moeder had vroeger het kookboek Con Amore van Sophia Loren in de kast staan. Op de kaft stond een foto van de filmster met een groot houten slacouvert tegen de zijkanten van haar hoofd gedrukt. Een fascinerend beeld; het prachtige, onbewogen gezicht van Loren met de kenmerkende, grote ogen, en dan links en rechts die enorme houten lepel en vork.

Een tijdje geleden vroeg ik mijn moeder of ik het boek nog eens mocht zien, maar het bleek verdwenen. „Weggegeven waarschijnlijk”, stamelde mijn moeder; „Sorry.” Als iemand één van haar bezittingen leuk vindt, zegt ze al snel: „Neem maar mee.” Dat siert haar. Maar in dit geval had ik er de pest in. Ter compensatie kocht ik een ander, nieuwer kookboek van Loren. Met op de kaft een te zwaar opgemaakte, slecht belichte Sophia met gelifte oogleden, achter een aanrecht met een dode vis erop.

Elke keer als ik dat omslag zie, begin ik te somberen, maar van de week heb ik er toch maar eens wat uit gemaakt. Pasta met bonen. Leek me een geschikte maaltijd voor deze kille dagen. ‘Pasta e fagioli’ heb je in verschillende variaties. Hierbij de versie van Sophia.

Zet de bonen een nacht in de week.

Kook ze de volgende dag in schoon water waaraan (Sophia schrijft dit niet voor, maar het is wel lekker, gelooft u mij) een paar blaadjes salie en 2 knoflooktenen zijn toegevoegd. Laat de bonen heel zachtjes koken en voeg pas aan het einde van de kooktijd (± 50 minuten) wat zout toe.

Fruit de ui, het kleingesneden spek, de basilicum en de bleekselderij even in een mengsel van olijfolie en boter. Doe er ook twee fijngehakte tenen knoflook bij. Sophia voegt hieraan de bonen met kookvocht toe, maar kookwater trekt mij nooit zo. Ik goot de bonen af, roerde ze door de bleekselderij en voegde een krappe liter bouillon toe.

Breng alles aan de kook en doe dan de pasta erbij. Sophia gebruikt linguine of pappardelle. Kleine schelpjes of iets dergelijks kunnen ook. Ik deed er ook flink wat zwarte peper en wat kleingesneden stukjes harde venkelworst door. Erg lekker.

Serveer in grote kommen, als de pasta gaar is. Giet er een beetje goeie olijfolie over. Maak extra veel zodat u een restje overheeft voor morgen.

Pasta e fagioli, 4 personen: 250 gr droge witte- cannellini- of borlottibonen salie knoflook 75 gr pancetta of spek paar blaadjes basilicum 2 stengels bleekselderij in ringetjes 1 lt kippen-, runder of groentebouillon ±175 gr pasta evt. stukje droge (venkel) worst

    • Roos Ouwehand