‘Shell trekt zich terug uit Noordzee’

Shell gaat de komende twee jaar voor miljarden aan bezittingen verkopen. Ook de velden op de Noordzee.

Energieconcern Shell gaat bezittingen afstoten ter waarde van 15 miljard dollar (11 miljard euro). Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times vandaag.

Het bedrijf, dat sinds 1 januari geleid wordt door Ben van Beurden, zou een aantal olievelden op de Noordzee van de hand willen doen, evenals een deel van zijn raffinage. Ook zal een aantal projecten dat nog op de tekentafel ligt worden stopgezet.

De Financial Times baseert zich op een bron „dichtbij het bedrijf”. Shell zelf onthoudt zich van commentaar. Eind deze maand maakt het bedrijf de jaarcijfers bekend en dan zal, naar verwachting, ook de nieuwe bedrijfsstrategie bekend worden gemaakt.

In de huidige markt die bepaald wordt door hoge kosten en magere vooruitzichten, staan oliebedrijven als Shell onder grote druk van investeerders om de kosten te beteugelen. Afgelopen oktober kondigde Shell al aan dat het bedrijf in 2014 en 2015 „significant” zou desinvesteren.

Analisten verwachten dat een aantal belangen in Nigeria en het aandeel dat Shell heeft in het Australische bedrijf Woodside Petroleum in de verkoop zal worden gedaan. Ook zouden belangen in de Noordzee worden afgestoten. Jason Kenney van de Spaanse bank Santander: „ Het zou mij niks verbazen als een aantal bezittingen in de Noordzee worden verkocht”.

Shell heeft belangen in meer dan 50 olievelden op het continentaal plat. De afgelopen jaren heeft het bedrijf al verschillende oudere olievelden overgedaan aan kleinere spelers die zich speciaal richten op het winnen van olie uit velden die bijna leeg zijn.

In oktober werd ook al aangekondigd dat er voorlopig een streep wordt gezet door plannen om in Louisiana, in de Verenigde Staten een fabriek neer te zetten die gas om kan zetten in lichte diesel (GTL), naar het voorbeeld van Pearl-fabriek in Qatar. Volgens de analisten zou in dat besluit voor het eerst de hand te zien zijn geweest van Ben van Beurden die zich toen warm liep om de Zwitser Peter Voser op te volgen aan de top van de energiegigant.

Santander-analist Kenney verwacht dat Van Beurden zich zal richten op financiële discipline, hogere inkomsten en de verkoop van niet essentiële bezittingen. (Reuters)