Rutte praat bij Spelen met homo’s uit Rusland

Bond van Oranjeverenigingen: premier maakt koning kwetsbaar.

Premier Rutte zal volgende maand als hij aanwezig is bij de Winterspelen in het Russische Sotsji gesprekken voeren met vertegenwoordigers van de homobeweging uit het land. Ook zal hij dan „als de gelegenheid zich voordoet” met president Poetin praten over homorechten en andere zaken die Nederland zorgen baren rondom de aantasting van mensenrechten in Rusland.

Rutte deed deze toezegging gisteren in de Tweede Kamer. Tevens wil hij proberen representanten van Nederlandse homorechtenorganisaties mee te nemen naar Sotsji. Rutte zal onderzoeken of dit „technisch” mogelijk is. De omvang van delegaties is door het organiserend comité in Rusland aan limieten gebonden. „Ik weet simpelweg niet of er nu nog ruimte is in de samenstelling van de delegatie om mensen mee te nemen”, aldus Rutte in antwoord op vragen van de PvdA’er Michiel Servaes.

De premier ontkende gisteren dat er een relatie is tussen de samenstelling van de zware Nederlandse afvaardiging die behalve hemzelf bestaat uit koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Schippers (Sportzaken, VVD) en het vrijlaten van de door Rusland gevangen gehouden Greenpeace-activisten. „Daarover is geen deal en daarover zijn geen afspraken gemaakt”, aldus Rutte.

Deze krant berichtte eerder deze week dat het afgelopen najaar premier Rutte en minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) in hun contacten met de Russen hebben laten doorschemeren dat Nederland met de hoge delegatie naar de Olympische Spelen (7-23 februari) zouden komen. Hiermee wilden zij een gunstig klimaat scheppen om de Russen ertoe te bewegen de activisten spoedig vrij te laten.

Volgens voorzitter Michiel Zonnevylle, van de Bond van Oranjeverenigingen, heeft Rutte met zijn besluit de koning „in een politiek-ethisch gevoelige discussie getrokken” en daarmee „kwetsbaar gemaakt”. Hij zegt dat vandaag in deze krant.

Zonnevylle stelt dat het kabinet er ook voor had kunnen kiezen het staatshoofd niet naar de openingsceremonie te sturen, maar hem bijvoorbeeld enkele wedstrijden te laten bijwonen. „Dan had zijn bezoek een minder zware lading gekregen”, aldus Zonnevylle. Hij had het beter gevonden als het kabinet enkele maanden geleden de internationale trend had gevolgd door een bescheiden delegatie naar de Winterspelen te sturen. „Waarom andere landen wel en wij niet? Ik begrijp het niet.”