Russen lenen 10 mld

Grootste kerncentrale Hongarije breidt uit met Russisch geld

De centrum-rechtse Hongaarse regering versterkt de energiebanden met Rusland. De Hongaren krijgen een lening van de Russische overheid van 10 miljard euro om de enige Hongaarse kerncentrale uit te breiden. Het werk aan de centrale in Paks, gelegen in het midden van Hongarije aan de Donau, zal worden uitgevoerd door het Russische kernenergiebedrijf Rosatom.

De capaciteit van de kerncentrale die stamt uit de jaren tachtig – toen Hongarije nog een satellietstaat was van de Sovjet-Unie – zal met deze uitbreiding meer dan verdubbelen. In Paks draaien al vier Russische reactoren. De centrale voorziet in ongeveer 40 procent van de Hongaarse stroombehoefte.

Met de uitbreiding denkt Hongarije het grootste bouwproject uit te kunnen voeren sinds de val van het communisme. Het werk zal volgens persbureau Reuters 10.000 banen opleveren en jaarlijks 1 procent economische groei genereren. De nieuwe reactoren moeten in 2023 gaan werken. De bestaande reactoren moeten na opknapbeurten tot 2037 kunnen draaien.

De overeenkomst tussen Rusland en Hongarije werd gisteren getekend tijdens een bezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán aan de Russische president Vladimir Poetin.

De deal is in Hongarije omstreden omdat het land hiermee nog afhankelijker wordt van Russische energie. De uitbreiding van de kerncentrale zal naar verwachting een centraal thema worden bij de parlementsverkiezingen die dit voorjaar in Hongarije worden gehouden.

Reuters schrijft dat de socialistische oppositie de overeenkomst zal herzien als ze aan de macht komen. Wat onwaarschijnlijk is: de Fidesz-partij van premier Orbán heeft in de peilingen een comfortabele voorsprong. De socialisten beschuldigen Orbán ervan de uitbreiding van Paks achter de rug van de Hongaren om te hebben geregeld. De Hongaarse groene partij (LMP) stelt dat Orbán Hongarije heeft uitverkocht aan de Russen.

Een regeringswoordvoerder liet weten dat de EU het plan voor uitbreiding al heeft goedgekeurd. De uitbreiding gaat in totaal ongeveer 12 miljard euro kosten. Tachtig procent daarvan wordt gefinancierd door de Russische lening, die een looptijdheeft van 30 jaar.