Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Rusland kritisch over mensenrechtensituatie Nederland

In april vorig jaar werd in Amsterdam gedemonstreerd tegen de Russische anti-homowet.
In april vorig jaar werd in Amsterdam gedemonstreerd tegen de Russische anti-homowet. Foto ANP / Robin Utrecht

In een jaarlijks rapport van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hekelt Rusland de behandeling van de Russische activist Aleksandr Dolmatov, die in januari 2013 in een cel in Rotterdam overleed. Ook uit het ministerie kritiek op de wijze waarop Nederland omgaat met pedofilie, mensenhandel in het Caribische deel van het koninkrijk en het verzamelen van privacygevoelige gegevens. Dat schrijft persbureau Novum, die de bevindingen uit het rapport heeft vertaald.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde het 153 pagina’s tellende rapport over de mensenrechten in de Europese Unie vandaag op zijn website. Negen pagina’s (in de Engelse versie) gaan over Nederland.

Het Russische ministerie noemt de situatie van buitenlanders die in Nederland worden vastgehouden zorgelijk en wijst op rapporten van Amnesty International waarin staat dat Nederland detentie inzet ‘als middel voor intimidatie en bestraffing’. Bovendien zouden de Nederlandse autoriteiten detentie te vaak inzetten tegen kwetsbare groepen mensen, zoals mensen die gemarteld zijn of zwangere vrouwen. Daarnaast worden volgens Moskou mensen vaak lange tijd vastgezet.

‘Asielzoekers worden behandeld als criminelen’

Ook bespreekt het verslag de behandeling van asielaanvragen. Uit een rapport van het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) blijkt volgens de Russen dat Nederland achteloos omgaat met asielaanvragen en er bovendien weinig aandacht is voor de gezondheidstoestand van asielzoekers. De omstandigheden in asielzoekerscentra zijn volgens het Comité slecht en dit leidt volgens het Russische rapport geregeld tot hongerstakingen en zelfmoorden. Rusland meent tevens dat asielzoekers worden behandeld als criminelen.

Als voorbeeld wordt de zaak van Aleksandr Dolmatov aangehaald. Uit onderzoek van de Nationale Ombudsman blijkt volgens Rusland niet alleen dat de Nederlandse autoriteiten nalatig hebben gehandeld, maar ook dat de procedures en informatiesystemen van de Nederlandse overheid gebrekkig zijn.

‘Minderheden worden gediscrimineerd’

Rusland maakt zich blijkens het rapport ook zorgen om de behandeling van allochtonen die legaal in Nederland verblijven. Minderheden zouden gediscrimineerd worden, met name op het gebied van zorg, onderwijs, huisvesting en werk. Het aantal meldingen van discriminatie neemt toe en Rusland stipt en passant ook het Polenmeldpunt van de PVV aan. Moskou meent bovendien dat het niet goed gesteld is met de gelijkheid tussen man en vrouw.

De Russische president Vladimir Poetin had eerder al forse kritiek op Nederland in verband met de vereniging Martijn. Het Russische ministerie lijkt die kritiek te delen en baseert zich daarbij op de vragen die over Martijn zijn gesteld door Italiaanse afgevaardigden aan de Raad van Europa. Diezelfde afgevaardigden hebben ook vragen gesteld over oud-secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink. Hij wordt al jaren beschuldigd van misbruik van minderjarigen. Rusland meent dat Nederland meer maatregelen zou moeten nemen om seksueel misbruik van kinderen te voorkomen.

‘Rusland schrijft gedegen rapport zoals veel landen dat doen’

Onze Ruslandexpert Hubert Smeets in een reactie:

“Dit is een jaarrapport over mensenrechten wereldwijd, dat zich niet onderscheidt van rapporten zoals andere landen die maken. Het is een gedegen samenvatting van bestaande rapporten, waarbij Rusland bijvoorbeeld uitgebreid gebruik maakt van Nederlandse bronnen als de Ombudsman en rapporten van de Europese Raad. Dit is een uiting van een land dat zichzelf serieus neemt als mondiale grootmacht.”