Honden houden bij poepen noord-zuidlijn aan

Honden die poepen hebben iets magnetisch. Ze stellen zich bij voorkeur op langs de aardmagnetische noord-zuidlijn. Dat zegt tenminste een Duits-Tsjechisch onderzoeksteam, dat de zaken nauwlettend onderzoekt bij allerlei rassen in het veld. Ze noemen hun werk baanbrekend en grensverleggend, en publiceerden in december in Frontiers in Zoology.

Eerder onderzoek langs deze lijn zou al hebben aangetoond dat ook koeien en andere herkauwers zich gevoelig opstellen. Maar de controverse daaromheen is veelzijdig. Een algemene kritiek is: laat statistische trucs los op een verzameling diergedrag en je vindt altijd wel ergens een afwijking van een gemiddelde.

Deze onderzoekers komen die mening graag wat tegemoet. Ze onderzochten ook bij het plassen de opstelling van de hond. En kijk, op het urineren lijkt aanvankelijk minder peil te trekken. De teven blijven de noord-zuidas ook plassend redelijk trouw, maar de voorkeursrichting van de reuen blijkt noordwest.

Kortom, kompas voorlopig zelf even mee op de wandeling. Er zit wel wat verder werk aan; u mag alleen meten binnen de paar uur per dag dat het aardmagnetisch veld stabiel is, anders telt het volgens de onderzoekers niet. Als honden dat veld onbetrouwbaar vinden, negeren ze het.

    • Frans van der Helm