‘Olympisch Comité betreurt keuze voor Sotsji wegens gedoe’

Olympische ringen die staan voor het vliegveld Adler in Sotsji, Rusland. Foto EPA / Jan Woitas

Het Internationaal Olympisch Comité betreurt dat voor Sotsji is gekozen als locatie voor de Winterspelen. Veel leden zouden nu anders stemmen als ze het over konden doen, zegt voormalig IOC-lid Els van Breda Vriesman volgens de NOS.

In 2007 was Van Breda Vriesman een van de 115 IOC-leden die stemden over de vraag waar de Spelen moesten worden gehouden. Naast Sotsji waren toen Salzburg in Oostenrijk en Pyeongchang in Zuid-Korea in de race. Salzburg viel af in de eerste stemronde. Daarna verloor Pyeongchang met een verschil van vier stemmen van Sotsji.

Dat Rusland zo om zou gaan met de mensenrechten is volgens het voormalig IOC-lid helemaal niet voorzien tijdens de stemming.

“Niemand heeft zin in Spelen waar zoveel gedoe is.

Risico voor natuur werd minder belangrijk gevonden

De risico’s voor het natuurgebied waar de sneeuwsporten worden gehouden waren al wel bekend. “Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst.” Maar kennelijk vonden sommige IOC-leden dat toch minder belangrijk op het moment dat moest worden gestemd, zegt Van Breda Vriesman.

“Ze komen uit landen waar het milieu ‘geen eerste vereiste’ is. Dat is heel merkwaardig. Juist omdat het IOC het milieu zo hoog in het vaandel heeft staan.”

Rusland beloofde in 2007 de hele regio te ontwikkelen met nieuwe infrastructuur en veel geld in het gebied te investeren. De gedachte was volgens Van Breda Vriesman dat de hele regio daarvan profiteert. Maar volgens haar worden in de praktijk vooral rijke Russen daar beter van.

    • Anouk Eigenraam