Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘NSA gebruikte ook radiogolven om offline op pc’s te spioneren’

Hoofdkwartier van de (NSA) in Fort Meade, Maryland. De dienst blijkt ook malware te hebben gebruikt waardoor via radiogolven pc's ook offline konden worden bespioneerd.
Hoofdkwartier van de (NSA) in Fort Meade, Maryland. De dienst blijkt ook malware te hebben gebruikt waardoor via radiogolven pc's ook offline konden worden bespioneerd. Foto EPA / Jim Lo Scalzo

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft op 100.000 pc’s in het geheim speciale software geïnstalleerd waarmee in computers kan worden gekeken. De spyware maakt deels gebruik van radiogolven. Dat schrijft The New York Times aan de hand van NSA-documenten en gesprekken met computerexperts en de NSA zelf.

De Amerikaanse geheime dienst zou het afluisterprogramma met deze techniek, dat vergezeld gaat van de codenaam Quantum, al sinds 2008 gebruiken. De techniek die gebruik maakt van radiogolven, zijn over te dragen via een klein printplaatje dat al in de pc zit of via USB-sticks, waar eerder de Duitse krant Der Spiegel over berichtte. De data kunnen ontvangen worden via de computer, zelfs als de pc offline is. De gegevens kunnen tot over bijna dertien kilometer afstand worden opgevangen met een speciaal kastje.

Doelwit zijn buitenlandse computers

De techniek zou ook gebruikt kunnen worden om een ‘digitale snelweg’ te bouwen waarmee een cyberaanval kan worden uitgevoerd. Volgens de krant is het afluisterprogramma vooral ingezet om computers van het Chinese en Russische leger in de gaten te houden. De NSA noemt het dan ook ‘actieve verdediging’ tegen cyberaanvallen van hackers. Maar het programma is ook ingezet tegen drugskartels, handelshuizen in de Europese Unie en soms landen die de VS steunen in de strijd tegen het terrorisme, zoals Saoedi-Arabië, India en Pakistan.

Volgens NSA-woordvoerder Vanee Vines zijn alleen buitenlandse computers doelwit.

“We gebruiken onze mogelijkheden voor het vergaren van informatie in het buitenland niet om op verzoek van Amerikaanse bedrijven de handelsgeheimen van buitenlandse bedrijven te stelen om zo hun internationale concurrentiepositie te verbeteren of hun winst te verhogen, noch delen we de informatie die we verzamelen met deze bedrijven.”

Geavanceerde methode

NRC Handelsblad meldde vorig jaar al dat de NSA 50.000 computers had geïnfecteerd met spyware. De aanvallen worden verricht door een speciale afdeling die de TAO (Tailored Access Operations) heet en waar meer dan duizend hackers werken. Volgens NRC-redacteur Huib Modderkolk laat het artikel van de NYT zien welke technieken de NSA gebruikt om af te luisteren:

“Het laat zien hoe ze computersystemen infiltreren. Dit geeft een inkijkje in de meest geavanceerde methoden van inlichtingendiensten om af te luisteren. Dit zal in de toekomst veel vaker worden toegepast door geheime diensten, ook door de AIVD.”

“Het is een heel effectieve methode omdat diensten, anders dan bij het aftappen van glasvezelkabels, heel gericht te werk kunnen gaan. Je dringt een systeem binnen en je installeert malware.”