Nieuwe roman Murakami hoge binnenkomer op CPNB bestsellerlijst

Haruki Murakami’s nieuwe roman ‘De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren’ komt deze week vanuit het niets binnen op plek vijf in bestseller top-60. Dat meldt de stichting CPNB.

De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren, die eind vorige week verscheen, is een roman over de verstoting van hoofdpersoon Tazaki door vier jeugdvrienden. Het is de eerste roman van Murakami - die afgelopen zondag 65 werd - sinds zijn onnavolgbare trilogie 1q84 (2009) en zijn meest conventionele sinds Norwegian Wood (1987).

In een recensie schreef boekenredacteur Arjen Fortuin vorige week dat de kracht van De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren niet lag in het ‘wat fletse verhaal, maar in de schets van de menselijke noodzaak om een bestaan te ordenen waarvan de hoofdzaak ons altijd ontglipt’:

De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren is zo ook een meta-literaire roman. Het verlangen naar ordening, naar verbeelding is immers het verlangen naar literatuur – naar een verhaal dat sterker is dan de werkelijkheid. Zo gezien is de kleurloze Tsukuru Tazaki een spiegelbeeld van de ingenieuze ridder Don Quichot. Waar die laatste zich zijn eigen grootsheid verbeeldde, klampt Tsukuru zich vast aan de gedachte dat hij niets voorstelt. Dat leverde de Spanjaard stellig een boeiender levensverhaal op dan de Japanner. Maar in beide gevallen laat de schrijver zien hoe de verbeelding de strijd aangaat met de feiten, en passant duidelijk makend waarom hij dat doet – schrijven.’

U kunt de hele recensie van Arjen Fortuin van de nieuwe Murakami hier lezen.

    • Roderick Nieuwenhuis