Nieuw Amsterdam wil uitgeverij Wereldbibliotheek overnemen

Uitgeverij Wereldbibliotheek verwacht deze week de besprekingen over een overname door Nieuw Amsterdam af te ronden. Vorige week al meldde Koen van Gulik, eigenaar van de Wereldbibliotheek, in een brief aan zijn auteurs de vergevorderde staat van de onderhandelingen. „Ik doe dat met vreugde, want het voortbestaan van onze uitgeverij wordt daarmee veiliggesteld, wat in de huidige economische omstandigheden niet vanzelfsprekend meer was.”

Het fonds en het personeel van de Wereldbibliotheek – 108 jaar geleden begonnen als Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur – gaan mee naar Nieuw Amsterdam. „Er zijn sinds april gesprekken gevoerd met verschillende partijen”, zegt Van Gulik, „maar Nieuw Amsterdam is voor ons de beste partner. Niet alleen blijft de continuïteit gewaarborgd, maar Nieuw Amsterdam ziet ook de meerwaarde van onze uitgeverij. Wat wij aan publicitaire en digitale slagkracht missen, hebben zij. Een 108-jarige uitgeverij wordt overgenomen door een 8-jarige, zo kan je het ook zien.” Uitgever Lidewijde Paris en eigenaar Derk Sauer van Nieuw Amsterdam willen de gesprekken met Wereldbibliotheek niet toelichten.

Net als andere uitgeverijen is Wereldbibliotheek getroffen door de crisis in het boekenvak. Afgelopen jaar werden vier medewerkers ontslagen en de in 2009 gestarte imprint WB-Fantasy werd stopgezet, evenals de uitgave van het ‘wereldtijdschrift’ Armada.

Uitgeverij Wereldbibliotheek richtte zich oorspronkelijk op betaalbare uitgaven voor arbeiders. Zo verscheen er werk van Couperus, Multatuli, Dante, Freud, Dickens en Darwin. De laatste jaren werd het meeste succes geboekt met werk van buitenlandse auteurs als Pascal Mercier, Sandór Marai en Isabel Allende.

Van de Chileense bestsellerschrijfster verschijnt vandaag het nieuwe boek in vertaling: Ripper. Het is de eerste thriller van Allende. In het boek staat een groep jongeren centraal die een internetspel spelen waarbij zij negentiende-eeuwse misdaden onderzoeken – tot zij met een werkelijke moord worden geconfronteerd. Van Allendes drie jaar geleden verschenen Het negende schrift van Maya werden in Nederland zo’n 50.000 exemplaren verkocht.