Nederlander heeft toegang tot meest gevarieerde menu

UTRECHT - Diverse groenten in een winkel. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat ongeveer 30 procent van de hartaanvallen en andere hart- en vaatziekten voorkomen kan worden door het eten van mediterraan voedsel zoals olijven, olijfolie, bonen, vis, fruit en groente. Ook het drinken van een glas wijn bij de maaltijd bevordert de gezondheid blijkt uit het onderzoek, gepubliceerd op de Amerikaanse website The New England Journal of Medecine's Web. ANP ILVY NJIOKIKTJIEN

Nergens ter wereld hebben inwoners zo veel en zulk gevarieerd voedsel binnen handbereik als in Nederland. In een ranglijst van 125 landen die Oxfam Novib opstelde staat Nederland bovenaan.

Wereldwijd gaan meer dan 840 miljoen mensen met honger naar bed. De onderzoekers gingen onder meer de mate van ondervoeding na en of het voedsel in een land betaalbaar is. Ook werd de kwaliteit van het voedsel beoordeeld en werd nagegaan of mensen toegang hebben tot schoon water. Ook werd gekeken naar hoeveel mensen met overgewicht of diabetes kampen.

Nederland prijkt boven aan de lijst, gevolgd door Frankrijk en Zwitserland. Hekkensluiter op de lijst is Tsjaad. Daar heeft een op de drie kinderen een te laag gewicht. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten staan niet in de top tien. Dat zou komen door de relatief hoge voedselprijzen en doordat daar meer mensen met overgewicht kampen. Nederland scoort alleen slecht op het gebied van overgewicht: een op de vijf mensen in Nederland heeft een BMI (body mass index) van meer dan 30.

Met de ranglijst wil de hulporganisatie laten zien dat de verschillen nog te groot zijn. Oxfam Novib wijst erop dat er genoeg voedsel is voor iedereen, maar dat het niet goed over de wereld wordt verspreid.

    • Anouk Eigenraam