Psychiater Chabot: euthanasiewet is ontspoord

De euthanasiewet is ontspoord. Dit schrijft psychiater Boudewijn Chabot vandaag op de opiniepagina naar aanleiding van de praktijk van de Levenseindekliniek bij psychiatrische patiënten. Psychiater Gerty Casteelen van de Levenseindekliniek vertelde zaterdag in deze krant over patiënten met een psychiatrische stoornis, bij wie zij na een aantal gesprekken tot euthanasie overging. In totaal paste de Levenseindekliniek in zijn eerste jaar, 2013, euthanasie toe op negen psychiatrisch patiënten.

Alleen bij een somatische ziekte, zegt Chabot, kan de arts een euthanasieverzoek beoordelen zonder dat hij die patiënt goed kent en er een behandelrelatie mee heeft. Bij psychiatrische ziekte en een ‘voltooid leven’ is volgens hem beoordeling van het euthanasieverzoek onmogelijk zonder een behandelrelatie. Bij de Levenseindekliniek komen alleen maar euthanasieverzoeken binnen van patiënten die door hun eigen arts zijn afgewezen – eenderde van de verzoeken komt van psychiatrisch patiënten, zo blijkt. Casteelen had dan ook geen behandelrelatie met de patiënten van wie zij de euthanasieverzoeken honoreerde.

Volgens Chabot zit er een weeffout in de wet omdat deze het onderscheid tussen psychiatrisch en somatisch niet maakt.