kort

Foto AP

Zuid-Soedan //

200 doden bij veerbootongeluk

Bij een veerbootongeluk in Zuid-Soedan zijn gisteren ten minste tweehonderd mensen omgekomen. De boot kapseisde doordat er te veel mensen aan boord waren. Volgens de legerwoordvoerder waren er tussen de twee- en driehonderd mensen aan boord. Ze waren op de vlucht voor het geweld in de stad Malakal. Er woedt al wekenlang een burgeroorlog tussen aanhangers van de Zuid-Soedanese president Salva Kiir en aanhangers van ex-vicepresident Riek Machar. Kiir beschuldigt de voormalige vicepresident ervan een staatsgreep te hebben willen plegen. Door het geweld zijn al tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt en honderden mensen om het leven gekomen. Vorige week zijn er vredesbesprekingen begonnen, maar de gevechten gaan ondertussen door.

SS’er Bruins //

Openbaar Ministerie gaat in beroep

Het Duitse Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter om de Nederlandse oud-SS’er Siert Bruins niet te veroordelen. Dat heeft officier van justitie Andreas Brendel aan Duitse media laten weten. Bruins werd vorige week niet veroordeeld voor moord op de Nederlandse verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema. Volgens de rechter is het wel bewezen dat Bruins de verzetsman doodschoot, maar de rechter noemt het doodslag, omdat er niet is bewezen dat het slachtoffer argeloos was toen hij werd doodgeschoten. De termijn voor doodslag is verjaard, waardoor Bruins op vrije voeten blijft. Aanklager Brendel zei vorige week tegen NRC al dat hij overwoog om beroep aan te tekenen, omdat hij van mening was dat Dijkema wél argeloos was.

    • NRC