Karzai: zeven kinderen gedood bij Amerikaanse luchtaanval

Bij een Amerikaanse luchtaanval in Afghanistan zijn vandaag volgens de woordvoering van de Afghaanse president Hamid Karzai zeven kinderen en een vrouw gedood. Dat meldt persbureau AFP.

President Barack Obama schudt Karzai de hand. De verhouding tussen de VS en Afghanistan is gespannen.
President Barack Obama schudt Karzai de hand. De verhouding tussen de VS en Afghanistan is gespannen. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

Bij een Amerikaanse luchtaanval in Afghanistan zijn vandaag volgens de woordvoering van president Hamid Karzai zeven kinderen en een vrouw gedood. Dat meldt persbureau AFP. De International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO liet weten vandaag een luchtaanval te hebben uitgevoerd tegen de Talibaan, maar heeft niets laten weten over eventuele burgerdoden.

Volgens Karzai vielen de doden in de provincie Parwan, ten noorden van Kabul. De NAVO zei wel op de hoogte te zijn van berichten dat per vergissing twee burgers zijn gedood. Bij gevechten tussen opstandelingen en internationale troepen vond een soldaat de dood.

“De ISAF betreurt alle burgerslachtoffers en wij werken met onze Afghaanse bondgenoten samen om te achterhalen wat de precieze omstandigheden zijn geweest rond dit incident.”


Als het bericht van Karzai klopt, komt het incident op een gevoelig moment, zegt onze buitenlandredacteur Floris van Straaten. De relatie tussen de Verenigde Staten en Afghanistan is al lange tijd gespannen, omdat de Afghaanse president het vorig jaar overeengekomen veiligheidsakkoord maar niet wil tekenen.

“Karzai zal dit gebruiken tegen de Verenigde Staten. Hij wordt gezien als zetbaas van de Amerikanen en wil juist de geschiedenis ingaan als groot Afghaan. In april loopt zijn termijn af en het is niet zeker of hij het akkoord voor die tijd nog tekent. De Amerikanen hebben inmiddels meer dan genoeg van hem.”

Eerder schreef Van Straaten dat afhankelijkheid van de VS uiterst gevoelig ligt in Afghanistan.

Voor zijn grote tegenstander, de Talibaan, is de strijd tegen de buitenlandse ‘bezetter’ op Afghaans grondgebied een van de belangrijkste drijfveren en veel Afghanen tillen daar zwaar aan. Dus wil Karzai niet de indruk wekken dikke vrienden te zijn met Washington.

Enkele incidenten per jaar

Het incident van vandaag staat niet op zichzelf. Volgens Van Straaten komt het “zo’n vier tot vijf keer per jaar” voor dat bij een offensief van de NAVO of de Amerikanen burgerdoden vallen. “Maar dat valt in het niet bij de slachtoffers die vallen bij aanslagen van de Talibaan.”

NAVO-troepen weg

De huidige overeenkomst met de NAVO, op grond waarvan op een gegeven moment zo’n 140.000 militairen in Afghanistan zaten, loopt eind 2014 af. Daarna is het de bedoeling dat de Amerikanen in het land aanwezig blijven met hooguit 8.000 man.