‘Kamermeerderheid voor minder gaswinning Groningen’

Minister Kamp bezoekt Loppersum in Groningen waar eerder aardbevingen plaatsvonden als gevolg van de gaswinning. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Door een draai van de VVD is er nu een Kamermeerderheid die vindt dat er minder gas in Groningen moet worden gewonnen. “Minder gas moet, dat was sowieso al de bedoeling omdat het aardgas in Slochteren opraakt”, zegt VVD-Kamerlid René Leegte in De Telegraaf vandaag.

Er ontstaat steeds meer tegenstand tegen de gaswinning. De NOS meldde gisteravond dat een groot deel van de oppositie de gaswinning in Groningen wil beperken. Het CDA, D66, ChristenUnie, SP en GroenLinks zouden hopen dat daarmee het aantal aardschokken en de zwaarte ervan in het gebied worden beperkt. De VVD was tot nu toe terughoudend als het ging om het terugdraaien van de gaskraan, maar lijkt zich nu ook in het kamp van de tegenstanders te voegen.

Update 11:30 uur: Leegte wilde vanochtend tegenover NRC zijn woorden in De Telegraaf niet toelichten. Een voorlichter van de VVD-Tweede Kamerfractie meldde dat de VVD “het kabinetsstandpunt afwacht”, waarmee de suggestie wordt gewekt dat Leegte voor zijn beurt heeft gesproken.

Vrijdag waarschijnlijk besluit

Minister van Economische Zaken Henk Kamp neemt waarschijnlijk vrijdag een besluit over de gaswinning in Groningen. Vanwege de kans op aardbevingen bestaat daartegen veel verzet in de noordelijke provincie. Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde vorig jaar al de gaswinning te verminderen, maar hierop haalde de Nederlandse Aardolie Maatschappij juist meer uit het veld. De winning levert de staatskas jaarlijks miljarden euro’s op.

In een nieuw nog geheim rapport adviseert de toezichthouder volgens de krant opnieuw de gaswinning sterk terug te schroeven. Door de toegenomen gaswinning is de kans op een grote aardbeving volgens het Staatstoezicht op de Mijnen groter dan normaal, schrijft de krant.

Compensatie voor gaswinning

Groningers die zijn getroffen door de bevingen die de gaswinning veroorzaakt moeten volgens Leegte ruimhartig worden gecompenseerd. NRC meldde gisteren dat Kamp ruimte zou bieden om Groningen financieel te compenseren voor de lasten van gaswinning zoals het toegenomen aantal aardbevingen.

Sinds begin dit jaar voeren Groningers vrijwel elke dag actie tegen de gaswinning. Die acties worden grimmiger. Voor het eerst drongen actievoerders eergisteren twee NAM-locaties binnen met gasputten. In Stedum knipten ze een hek door en maakten ze foto’s van een observatielocatie. In ’t Zandt bezette een actievoerder van Schokkend Groningen een gaswinningslocatie met bord ‘Opgeëist voor en door Groningers’.

Kamp maakte deze week bekend voor ingenieursbureau Arcadis te hebben gekozen om een nieuw onderzoek te doen naar geschikte locaties in Nederland voor gasboringen. Milieudefensie is daar uiterst kritisch op.

    • Anouk Eigenraam