Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamerdebat over winstuitkering ziekenhuizen op valreep uitgesteld

Foto ANP / Lex van Lieshout

Minister Schippers (Zorg, VVD) heeft op de valreep het debat over winstuitkeringen in de ziekenhuiszorg uitgesteld. De minister bood de Kamer haar excuses aan voor de “late verwittiging”. Volgens de bewindsvrouw is ze tot de conclusie gekomen dat het huidige wetsvoorstel aangepast moet worden.

Eerder vandaag meldde NRC Handelsblad dat de minister met haar plannen op een verwerping in de senaat afstevent. Partijen als het CDA, PVV, ChristenUnie en Groenlinks zijn alle fel tegenstander van het plan om het verbod op te heffen voor ziekenhuizen om winst uit te keren.

Schippers schrijft de Tweede Kamer dat ze tot de conclusie gekomen is “dat onderdelen van het wetsvoorstel nog nader moeten worden onderzocht”. Zij suggereert dat ze nog beter wil waarborgen dat de wetswijziging niet tot kortetermijngewin in de zorg leidt, zoals de oppositie vreest. In het eerste kabinet-Rutte had Schippers werkte Schippers ook al aan een wetsvoorstel om winst te kunnen uitkeren door ziekenhuizen, maar dat werd uiteindelijk niet behandeld door de val van dat kabinet.

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Volgende halte: winst uitkeren in de zorg’ van onze redacteur Jeroen Wester.