Kamer roept Weekers op boetes Bulgarenfraude te innen

Staatssecretaris Frans Weekers van Financien tijdens het debat over fraude met overheidstoeslagen. De VVD en PvdA vinden dat het kabinet meer moet doen tegen fraude met toeslagen zoals de zogenoemde 'Bulgarenfraude'.
Staatssecretaris Frans Weekers van Financien tijdens het debat over fraude met overheidstoeslagen. De VVD en PvdA vinden dat het kabinet meer moet doen tegen fraude met toeslagen zoals de zogenoemde 'Bulgarenfraude'. Foto ANP / Bart Maat

De Tweede Kamer eist dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) ervoor zorgt dat meer boetes worden geïnd die zijn opgelegd aan frauderende Bulgaren. Weekers zei bereid te zijn naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia af re reizen om de problemen met het innen van de boetes aan te kaarten. Hij wil op korte termijn zijn Bulgaarse collega spreken.

Vrijwel alle partijen eisten tijdens het debat over fraude met toeslagen dat meer boetes worden geïnd. “Als ik kijk naar Bulgarije en het tempo dat we het geld terugkrijgen, word ik niet vrolijk”, zei Helma Neppérus van regeringspartij VVD.

Een miljoen aan boetes uitgedeeld

Weekers maakte eergisteren bekend dat van de 805 boetes die aan Bulgaren zijn opgelegd, er inmiddels 55 zijn geïnd. In totaal is voor een miljoen euro aan boetes uitgeschreven, waarvan op dit moment zeventigduizend euro is geïnd. De bewindsman kwam na lang aandringen van de Kamer over de brug met de bedragen.

Een van de problemen bij het innen van die boetes, is dat van veel Bulgaren het adres niet bekend is. Ook kan Nederland bij het terugvorderen van de huurtoeslag geen bijstand inroepen van Bulgarije, omdat hierover geen Europese afspraken zijn gemaakt.

Ontevredenheid bij Kamerleden over niet geïnd geld

“Wat gaat Weekers nu doen om het geld verder terug te vragen?”, vroeg Neppérus. Zij stelde dat de ‘hardwerkende Nederlander’ de dupe is van de fraude. Weekers moet met zijn Europese collega’s afspraken maken over een betere samenwerking. Henk Nijboer van coalitiepartij PvdA wil dat Weekers een inschatting maakt van het boetebedrag dat hij nog denkt te kunnen innen.

“Ik wil dat het kabinet alles op alles zet om de fraudeurs te straffen en om de boetes terug te halen. Hoe is het kabinet van plan om dat te doen?”

SP-Kamerlid Arnold Merkies riep Weekers op Bulgarije toch te vragen om medewerking te verlenen aan het invorderen van de boetes. Jesse Klaver (GroenLinks) riep Weekers op om desnoods naar Sofia af te reizen om dit te regelen. En Pieter Omtzigt (CDA) noemde de fraude vreselijk voor ‘alle Nederlanders die keihard werken en belasting betalen’.

Weekers wil met amtsgenoot praten

Weekers wil eerst proberen om zijn Bulgaarse ambtsgenoot op de kwestie aan te spreken tijdens een reguliere vergadering met zijn Europese collega’s in Brussel. “Mocht dat niet lukken, dan ben ik ook gaarne bereid om naar Sofia af te reizen”, zei hij. Hij temperde de verwachting van het tempo waarmee de resterende boetes kunnen worden geïnd. De capaciteit in Bulgarije om Nederlandse verzoeken af te handelen is beperkt, ofschoon de autoriteiten zich ‘zeer welwillend’ opstellen.

“Ik kan daar ook geen ijzer met handen breken.”

Kabinet wil ‘lacune’ in EU-regelgeving dichten

Weekers kondigde verder aan dat het kabinet de ‘lacune’ in EU-regelgeving wil dichten, zodat er ook voor hulp bij de invordering van de huurtoeslag een wettelijke basis is. Daarnaast gaat Weekers proberen om de boetes die betrekking hebben op de huurtoeslag via de Nederlandse en Bulgaarse rechter te innen. Op die manier zou er toch een juridische basis ontstaan. De staatssecretaris schat de kans van slagen via deze weg niet hoog in, maar hij wil het toch proberen.

De bewindsman wil hiermee recht doen aan het gevoel van onrechtvaardigheid dat bij hem en in de Kamer bestaat.

“Het kan niet zo zijn dat iemand een uitkering ontvangt en vervolgens de grens overgaat en wij met lege handen achterblijven. Daar leg ik mij niet bij neer.”

(Novum)