Kabinet houdt vast aan kernwapentaak voor JSF

Het kabinet legt de motie van de Tweede Kamer naast zich neer die oproept de JSF-straaljager geen kernwapentaak te geven. De SP-motie, mede ondersteund door coalitiepartij PvdA, roept het kabinet op ervoor te zorgen dat het nieuwe jachtvliegtuig geen kernbommen kan afwerpen. De huidige F-16 kan dat wel.

Ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) schreven de Tweede Kamer gisteren dat Nederland niet eenzijdig NAVO-afspraken kan opschorten, maar dat het zich wel zal inzetten om kernwapens de wereld uit te krijgen. De NAVO is verdeeld over de vraag of kernwapens in Europa nog een functie hebben.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat het kabinet „zich verschuilt achter de NAVO, terwijl Timmermans heel goed weet dat we wel eenzijdig onder die afspraken uit kunnen”. Timmermans was als Kamerlid één van de felste tegenstanders van Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied. Op de luchtmachtbasis in Volkel ligt een twintigtal kernbommen.

Volgens Angelien Eijsink, het Tweede Kamerlid dat namens de PvdA de motie ondersteunde, toont het kabinet voldoende inspanning om de kernwapens weg te krijgen. Omdat de JSF voorlopig niet in gebruik wordt genomen „heeft het kabinet dus tien jaar om consensus te bereiken in de NAVO”. Dan „eindigt wat ons betreft de kernwapentaak van Nederland”, schrijft zij in een verklaring.