Justitie: plak webcam af met sticker

Het afplakken van een webcam met een sticker of pleister is verstandig, nu steeds meer hackers zichzelf toegang verschaffen tot camera’s en microfoons. Dat zegt Lodewijk van Zwieten, landelijk officier van justitie Cybercrime, zo meldt de NOS.

Wie zijn webcam niet gebruikt, doet er volgens Justitie beter aan er een sticker op te plakken.
Wie zijn webcam niet gebruikt, doet er volgens Justitie beter aan er een sticker op te plakken. Foto ANP / Roos Koole

Het afplakken van een webcam met een sticker of pleister is verstandig, nu steeds meer hackers zichzelf toegang verschaffen tot camera’s en microfoons. Dat zegt Lodewijk van Zwieten, landelijk officier van justitie Cybercrime, zo meldt de NOS.

Dat het meekijken via camera’s vaker voorkomt, komt volgens Justitie doordat steeds meer computers ermee zijn uitgerust. En het is relatief eenvoudig: het kan met een simpel computerprogramma.

Zie in onderstaand filmpje hoe het werkt:

Van Zwieten pleit voor de mogelijkheid voor consumenten om hun camera’s en microfoons helemaal uit te schakelen. Dat beschermt burgers ook beter tegen inlichtingendiensten, zegt hij.

18-jarige hacker morgen voor de rechter

Morgen staat een 18-jarige hacker voor de rechter omdat hij tweeduizend computers zou hebben gemanipuleerd via de de Remote Administration Tool (RAT), het programma waarmee webcams ongezien kunnen worden ingeschakeld. Ook kunnen bestanden worden gedownload en gewist en kunnen er opnames worden gemaakt. Slachtoffers heten in de kringen ‘slaven’. De Rotterdammer zou ook het VWO-examen Frans online hebben gezet.

Bij hackersconferentie CCC in Berlijn ging het dit jaar ook over de mogelijkheid van meekijken via de webcam. Lees hier meer.