JP Morgan kan wat leren van Wells Fargo

Wat is de prijs van een wapenstilstand tussen een grote Amerikaanse bank en Washington? In 2013: zo’n 20 miljard dollar (14,6 miljard euro). Dat is wat JP Morgan vorig jaar opzij zette om een reeks hoog oplopende geschillen met de federale overheid te schikken.

Amerika’s grootste bank bracht gisteren de cijfers over het laatste kwartaal van 2013 naar buiten. De miljardenschikkingen hadden een matig resultaat tot gevolg. JP Morgan boekte nog altijd een nettowinst van 5,28 miljard dollar (3,86 miljard euro): 1,30 dollar per aandeel. Maar het was een daling van 7,3 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012.

De cijfers markeerden het begin van een drukke week in de branche. De komende dagen zal een reeks banken eveneens met kwartaalcijfers komen. Ze zullen een nieuwe indicatie geven van het – overwegend gunstige – economische klimaat in de VS.

Wells Fargo, de grootste hypotheekverstrekker des lands, meldde gisteren al een winststijging van 10 procent in het afgelopen kwartaal. Deze bank boekte een winst van 5,6 miljard dollar (4,1 miljard euro): 1 dollar per aandeel. In heel 2013 bedroeg de winst van Wells Fargo 16 miljard euro. Voor JP Morgan was dat ruim 13 miljard euro. Dit terwijl Wells Fargo uit San Francisco aanzienlijk kleiner is dan JP Morgan uit New York.

Wells Fargo heeft zich sinds de hypotheekcrisis van zes jaar geleden ontwikkeld tot de toonaangevende aanbieder van hypotheken. De bank heeft een betrouwbaar imago, doordat ze zich concentreert op traditionele kernactiviteiten.

Ingewikkelde, riskante beleggingsinstrumenten op basis van ongedekte hypotheekleningen waren destijds de reden voor de instorting van de huizenmarkt. Wells Fargo hield zich verre van die praktijken. De bank zit ver van Wall Street en is minder kwetsbaar voor de wantoestanden en risico’s in het hart van de financiële wereld in New York.

JP Morgan is juist de belichaming van die problemen geworden. Het derde kwartaal van 2013 was al een kleine ramp. Toen werd in één klap ruim 9 miljard dollar gereserveerd voor de schikkingen. Het gevolg was het eerste verliesgevende kwartaal onder bestuursvoorzitter Jamie Dimon, die sinds eind 2005 aan het roer staat.

Kort geleden maakte JP Morgan opnieuw 2,6 miljard dollar over aan de Amerikaanse justitie. Dit maal om een einde te maken aan de beschuldigingen dat de bank willens en wetens waarschuwingen negeerde omtrent de gigantische fraude (van circa 65 miljard dollar) met piramidespelen door Bernie Madoff – een topcliënt van JP Morgan in zijn hoogtijdagen.

    • Diederik van Hoogstraten