Italiaans IOC-lid: keuze Sotsji-delegatie VS ‘absurd’

De zon schijnt op het monument van Olympische ringen bij het hoofdkantoor van het IOC in Lausanne, Zwitserland. Foto AP / Jean-Christophe Bott

Een Italiaans lid van het Internationaal Olympisch Comité heeft vandaag forse kritiek geuit op de Amerikaanse keuze voor de delegatie die naar Sotsji afreist. Mario Pescante noemde het “absurd” dat de Verenigde Staten vier homoseksuelen naar de Olympische Winterspelen in Rusland sturen, “alleen om te laten zien dat ze in hun land homorechten hebben”. Dat meldt persbureau AP op gezag van Italiaanse media.

De 75-jarige Pescante, die hoofd is van de commissie voor internationale relaties van het IOC, liet tegenover AP weten dat hij niet tegen homoseksuelen is.

“Ik wilde gewoon benadrukken dat politiek de Olympische Spelen niet moet hinderen. We hebben boycotten gezien, zorgen over de rechten van Aboriginals in Australië, de kwestie Tibet in China. Nu is het genoeg geweest.

“Er zullen altijd probleempunten zijn, waar de Spelen ook gehouden worden. De beste manier om deze kwesties aan te pakken is om de Spelen te laten gebeuren en duizenden journalisten te sturen die zien wat zich daar afspeelt.”

Geen hoge regeringsdelegatie, wel homo’s

Het is voor het eerst sinds 2000 dat de Amerikaanse delegatie naar de Olympische Spelen het moet stellen zonder president, first lady of vicepresident. President Obama stuurt wel een aantal openlijk homoseksuele sporters mee, onder wie tennislegende Billie Jean King, oud-kunstschaatser Brian Boitano en hockeyster Caitlin Cahow.

De Franse president François Hollande, de Duitse bondspresident Joachim Gauck en de Britse premier David Cameron lieten ook weten niet naar Sotsji af te reizen. Vermoedelijk heeft dit te maken met een vorig jaar aangenomen wet die “propaganda onder minderjarigen voor niet-traditionele seksuele relaties” verbiedt. Er is ook kritiek op de mensenrechtensituatie in Rusland.

Petitie COC

De Nederlandse regering koos juist voor een hoge delegatie, met premier Mark Rutte (VVD), koning Willem-Alexander, koningin Máxima, en minister Schippers van Sport. Het kabinet liet vorige week weten weinig te zien in een boycot.

Homobelangenorganisatie COC Nederland is inmiddels begonnen met een nationale internetpetitie tegen de delegatie die het kabinet naar Sotsji wil sturen. De regering en de Tweede Kamer wordt opgeroepen de koning en Rutte niet naar het evenement te laten gaan.

    • Laura Klompenhouwer