Infiltratie NSA ook voor cyberoorlog

Ook computers die niet op internet zitten, zijn niet veilig voor de Amerikaanse geheime dienst. Vooral China is doelwit.

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in bijna 100.000 computers malware geïmplanteerd waarlangs cyberaanvallen gepleegd zouden kunnen worden. Dit bericht The New York Times op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden en gesprekken met cyberexperts. Zelfs computers die niet zijn aangesloten op het internet kunnen gehackt worden, door malware te implanteren die via een geheim radiokanaal gegevens verzendt. Zo zijn niet alleen Chinese en Russische militaire netwerken gekraakt, maar ook computers van Europese handelsinstituties, politie én drugskartels in Mexico, plus netwerken in Saoedi-Arabië, India en Pakistan. Cybereenheden van het Chinese leger waren van dit programma ‘Quantum’ sinds 2008 het voornaamste doelwit, schrijft de krant. De VS zouden twee data-centra in China hebben opgezet om malware in Chinese computers te plaatsen. In juni beklaagde Obama zich juist bij de Chinese president Xi Jinping over het plaatsen van malware in Amerikaanse computers door Chinese militaire hackers.

Ondertussen zijn de Amerikanen niet van plan over het afluisteren van de Duitse bondskanselier Angela Merkel volledige openheid van zaken te geven, blijkt uit berichtgeving in de Duitse pers. Dit leidt tot frustratie bij de Duitse onderhandelaars over het ‘no-spy’-akkoord dat Duitsland en de VS willen sluiten. Volgens de Süddeutsche Zeitung willen de VS niet beloven geen Duitse politici meer te zullen afluisteren, en willen ze niet zeggen sinds wanneer de telefoon van Angela Merkel werd afgeluisterd en of andere politici momenteel nog doelwit zijn.

In Washington lijkt de Amerikaanse president Obama niet van plan de NSA vergaand aan banden te leggen, concludeert The New York Times, op basis van bronnen in het Witte Huis. Vrijdag komt Obama met zijn langverwachte hervormingsplan voor de dienst. Het voorstel voor een advocaat die toeziet op de belangen van burgers bij het geheime gerechtshof waar de NSA toestemming voor operaties moet krijgen, neemt Obama waarschijnlijk over. Maar hij lijkt niet van zins het controversiële opslaan van massahoeveelheden telefoongegevens door de NSA over te hevelen naar de telefoonbedrijven, zoals een door de regering ingestelde onderzoekscommissie in december adviseerde.