Opinie

    • Arjen van Veelen

Hyper in de HEMA

Sorry, dit stukje bevat niet de ultieme feiten over wat er zich jongstleden vrijdag afspeelde in het pashokje van de HEMA aan de Grote Marktstraat in Den Haag. En ik twijfel of die feiten er toe doen.

Eerst het verhaal zoals de 17-jarige suikerziektepatiënt Yosra Aajir het maandag vertelde aan Omroep West. Yosra voelde zich niet lekker en ging het pashokje in om haar suikerspiegel te meten. Ze had een hyper. Ze spoot insuline in, waarbij ze urine verloor. Maar beveiligers dachten dat ze een junk was. Yosra kwam terecht in een politiecel.

Dit verhaal – ‘Diabetespatiënte aangezien voor plassende junk’ – explodeerde gisteren. De HEMA noemde het ‘vervelend’, maar gaf geen excuses, laat staan bloemen –geen verdere mededelingen, hangende het politieonderzoek.

Een pr-ramp begon. Kamerlid Ahmed Marcouch noemde de beveiligers „schandalig en onprofessioneel”. Er verschenen oproepen tot boycot. De oprichter van Facebook-groep ‘Boycot Hema’ zei in het Parool: „Zoals men via sociale media Mubarak klein heeft gekregen, zullen wij de Hema ook kleinkrijgen.”

Klopte Yosra’s afschuwelijke verhaal?

Het bewuste HEMA-filiaal in Den Haag heeft anders dan veel vestigingen, een toilet (40 cent), en pashokjes. Bij die pashokjes stond geen winkel- of beveiligingspersoneel, wel hingen er stickers met ‘CAMERABEWAKING’ (ik neem aan: niet in de hokjes zelf). Ik sprak er verkopers, bewakingspersoneel en de toiletjuffrouw. Iedereen wist ervan, niemand mocht praten.

Een beveiliger van Trigion vertelde wel dat het verhaal van Yosra „voor 95 procent onzin” was. Hoe het dan wel zat, mocht hij niet vertellen, hoe graag hij wilde. Hij verwees naar HEMA corporate communication.

De bedrijfsleider kwam naar me toe. „Je hoeft niets op te schrijven”, zei hij, „want ik zeg toch niks”. Hij zei wel dat „het meeste gelogen” was van het verhaal. Goed dat NRC tenminste langs kwam voor wederhoor. Verder: geen mededelingen.

Ik dronk koffie in het restaurant, belde wat rond en sprak uiteindelijk met de commercieel directeur van beveiligingsbedrijf Trigion (8.000 medewerkers). „Het verhaal klopt van geen kant”, zei hij. Hij had meerdere getuigen. Het was „miljoen procent” zeker verdraaid. Hij zei: „Je bent de eerste en tot nu toe enige die vraagt naar óns verhaal.” Maar wat er écht gebeurd is, kon hij, on record althans, niet zeggen – hangende het politieonderzoek. De uitslag daarvan komt waarschijnlijk deze week. Er zijn camerabeelden. Maar niet ieder zal die uitslag geloven. Want hier speelt een dynamiek die het incident overstijgt.

Terwijl ik dit schrijf, dinsdagavond, heeft de Facebook-groep ‘Wij boycotten de HEMA’ bijna 8.000 likes – de mondige burger behoeft geen Radar of Rijdende rechter. Zelf vind ik zo’n feitenvrij boycot onzin. Ik denk zelfs dat de HEMA en beveiligers geheel correct handelden. Het enige wat ik zeker weet: dat de gretigheid waarmee dit bizarre verhaal wordt geloofd, en de woede erover, iets zeggen. Het zegt iets over de argwaan richting HEMA, beveiligers, uniformen. En wat als die argwaan nu gevoed is door daadwerkelijke incidenten? Zou zomaar kunnen, in een stad waar de PVV op één staat, en waar de politie een 17-jarige jongen-met-kleurtje doodschoot, ongestraft.

Daarover gaat #HEMA-gate. Denk ik.

    • Arjen van Veelen