Homofobe Russische directeur ontslagen

De creatief directeur van Euroset, een van de grootste telefoonwinkelketens van Rusland, heeft gisteren ontslag genomen na een golf van kritiek op zijn appèl bij de Russische president Vladimir Poetin om homoseksualiteit weer strafrechtelijk te verbieden.

Ivan Ochlobystin, die vorige week in een open brief aan Poetin vroeg om de strafbepaling van voor 1993 weer van kracht te laten zijn, verklaarde dat hij zijn functie heeft moeten opgeven na „onafgebroken bedreigingen, provocaties en beledigen van sodomieten”. Hij gaf geen details.

In zijn verzoek aan Poetin vorige week schreef Ochlobystin dat de huidige antipropagandawet, die in de Westerse wereld leidt tot discussie over een boycot van de Olympische Winterspelen in Sotsji, onvoldoende is om te voorkomen dat de „sodomie de toekomstige generaties overneemt.” Dit pleidooi leidde tot protesten in Rusland, niet alleen van de homogemeenschap maar in bredere kring, en tot onbevestigde geruchten dat Apple zijn contract met Euroset zou willen opzeggen.

De bedrijfsleiding van Euroset zegt het vertrek van Ochlobystin te betreuren. De creatief directeur, die in 2010 werd aangetrokken om het imago van de winkelketen te verbeteren, krijgt een “speciale vertrekbonus”, aldus de bestuursvoorzitter van Euroset die hem tot nu toe met milde kritiek op zijn uitlatingen de hand boven het hoofd hield. Ochlobystin wil zijn carrière als acteur weer oppakken.

De Olympische Winterspelen in Sotsji beginnen over tweeënhalve week, op 7 februari, en duren tot en met 23 februari.

    • Hubert Smeets