Hoe kom je Fort Europa in? Dit kom je tegen als Syrische vluchteling

Vluchtelingenkamp in Turkije aan de grens met Syrie in het plaatsje Kilis. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Europese landen hebben hun asielbeleid de afgelopen tien jaar steeds meer geharmoniseerd tot een gemeenschappelijk beleid. Om die reden wordt er wel gesproken van ‘Fort Europa’. Hoe is het om als vluchteling toch te proberen Europa binnen te komen?

Stel, je bent een 28-jarige sunnitische vrouw uit Aleppo met twee kinderen, wier man omgekomen is bij een mortieraanval. Omdat de luchtaanvallen door het Syrische leger steeds erger worden, heb je het gevoel dat je moet vluchten. De Britse krant The Guardian heeft een soort interactief spel gemaakt waardoor je even in de schoenen staat van deze vrouw.

In het spel krijg je steeds twee of meer keuzemogelijkheden voorgelegd: vlucht je naar Europa of naar Turkije? Als je naar Europa gaat dan is de moeilijkheid dat je geen asiel kan aanvragen als je buiten Europa bent, je kan alleen een visum kan aanvragen als je in het land van je keuze bent. Maar hoe kom je daar? Het is niet even een kwestie van simpel een ticket te boeken.

Alle informatie die je hebt, krijg je natuurlijk ook weer via, via. Stel dat je bijvoorbeeld gehoord hebt dat kwetsbare vluchtelingen via kampen aan de Turkse grens naar Europa kunnen. Alleen daar aangekomen blijkt dat Turkije geen asiel honoreert van vluchtelingen buiten de EU. En voor je het weet, ben je weer terug bij af.

Probeer hier het spel zelf uit. Het spel doet een beetje denken aan de interactieve toneelvoorstelling ‘In de huid van een vluchteling’ waar bezoekers ook voor even in de schoenen konden staan van een asielzoeker.

    • Anouk Eigenraam