Fantastisch dat u twittert, zegt de minister

De ambassadeursdagen deze week, staan in het teken van de ‘nieuwe diplomatie’ // Hoe moet de nieuwe generatie diplomaten het vak uitoefenen? // Vier diplomaten vertellen over hun werk

Foto’s David van Dam

De ongeveer 150 vertegenwoordigers van Nederland in het buitenland zijn deze week op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag voor hun jaarlijkse terugkomdagen. Die dagen staan dit jaar in het teken van de ‘nieuwe diplomatie’. Hoe moet de nieuwe generatie Nederlandse diplomaten het vak uitoefenen?

Er waren felicitaties voor Gerda Verburg en Karel van Oosterom, op de eerste dag. Verburg is permanent vertegenwoordiger bij de Wereldvoedselorganisatie FAO in Rome, Van Oosterom bij de Verenigde Naties in New York. Zij bleken het meeste aantal volgers te hebben op Twitter. Verburg 5.511, Van Oosterom 4.529.

Sinds het aantreden van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken mogen ambassadeurs niet alleen naar buiten treden, ze moeten zelfs. „Fantastisch dat u zo open communiceert. Fantastisch dat u zoveel gebruik maakt van de sociale media om te laten zien wat we doen”, zei hij in zijn openingstoespraak voor de ambassadeurs die – geheel in lijn met de nieuwe openheid – voor het eerst ook door de pers was bij te wonen.

Maar anders werken betekent toch allereerst met minder geld werken. Er is en wordt fors bezuinigd op de buitenlandse dienst. Als alle maatregelen zijn ingevoerd is straks het budget een kwart minder dan in 2011. Ambassades worden gesloten, staven ingekrompen.

    • Mark Kranenburg