Fanaticus op de bres voor rechtvaardigheid

Als paardenhandelaar Michael Kohlhaas opeens tol moet betalen en hij twee van zijn prachtige paarden mishandeld terugkrijgt, komt hij in opstand tegen de nieuwe graaf die hem dit onrecht aandeed. Hij wil gerechtigheid, maar de prijs die hij hiervoor moet betalen is hoog.

De Franse regisseur Arnaud des Pallières verfilmde de novelle Michael Kohlhaas (1816) van de Duitse romanticus Heinrich von Kleist in de Franse Cevennen, een mooie ruige omgeving voor een even ruige vertelling. De Deense acteur Mads Mikkelsen leerde speciaal voor deze rol Frans en dat gaat hem prima af. Het is dan ook niet een rol waarin veel gesproken wordt – Kohlhaas is hier de Clint Eastwood van de zestiende eeuw. Zijn ogen spreken des te meer: deze zitten vol trots en onverzettelijkheid.

Volgens Des Pallières is Michael Kohlhaas een filosofisch stuk over de aard van rechtvaardigheid, Mikkelsen ziet zijn personage echter als egoïst, een blinde fanaticus. Dat beide visies valide zijn, tekent het open karakter van deze verfilming. Zonde dat de handeling vlak voor het einde zo’n tien minuten lang helemaal wordt stilgelegd door de te expliciete speech van Denis Lavant als Maarten Luther.

    • André Waardenburg