Eindelijk een keer Amerikaanse agenten zonder haast of bloed

Betaalzender HBO introduceert de misdaadserie True Detective. Met een heuse première.

Matthew McConaughey als rechercheur, op zoek naar een seriemoordenaar. Onder: Woody Harrelson, de andere hoofdrol.

De man op de fiets kijkt verschrikt naar het oude schoolgebouw aan de overkant van het Amsterdamse bouwterrein. Rode en blauwe zwaailichten vullen de donkere maandagavond. Sirenes houden de rustige buurt in Amsterdam-Zuid wakker.

Wie niet beter weet vermoedt een grootscheepse inval van de politie in de verlaten school tegenover de RAI. Maar de actie blijkt slechts een toneelstukje ter gelegenheid van de Nederlandse première van de nieuwe misdaadserie True Detective. De digitale zender HBO houdt een feestje voor zijn relaties in Old School. Normaal een restaurant en feestzaal, nu omgebouwd tot politiebureau met slordige bureaus, kasten met kartonnen dozen en een schoolbord met verdachten.

True Detective is een nieuwe serie van de Amerikaanse betaalzender en tv-producent HBO. De bekende acteurs Matthew McConaughey (A Time to Kill, Dallas Buyers Club) en Woody Harrelson (Cheers, Natural Born Killers) spelen twee rechercheurs die een seriemoordenaar proberen te vangen in Louisiana. De serie speelt in 1995 en in 2012. De maker, Nic Pizzolatto, werkte eerder mee aan de Amerikaanse remake van de Deense serie The Killing. Hij was zo teleurgesteld over het eindresultaat van die bewerking dat hij met grote voortvarendheid zelf een politieserie schreef: True Detective.

Zondagavond keken 2,3 miljoen abonnees naar de première in de VS. De kritieken waren lovend. Maandagavond zagen 150 aanwezigen aflevering 1 tijdens het Nederlandse feestje. Die eerste aflevering was tegelijkertijd te zien op de Nederlandse site van betaalzender HBO en blijft daar nog vier weken gratis te zien. Maar dat deerde de aanwezigen niet. Zij konden vooraf aan de première een openbaar interview bijwonen van misdaadverslaggever John van den Heuvel (De Telegraaf) met ex-politiewoordvoerder Klaas Wilting en forensisch psychiater Antoine de Kom. Het centrale thema: hoe kijken mensen uit de praktijk naar misdaadseries als True Detective, CSI en Baantjer? Van den Heuvel, ingehuurd door HBO om de avond te leiden, vond dat True Detective dicht bij de werkelijkheid bleef. „In andere series mis ik wel eens het een en ander.”

Wilting stelde dat politiewerk altijd teamwork is. „Dat zie je maar weinig op tv.” De veelgebruikte combinatie van een rustige rechercheur en een geniaal heethoofd zoals ook in True Detective het geval lijkt, komt volgens hem maar weinig voor in het echt. „Als zo’n heethoofd bij de Amsterdamse politie zou werken, was hij niet één keer maar al tien keer ontslagen.”

Peter R. de Vries, volgens een onderzoekje in opdracht van HBO de bekendste misdaadverslaggever van Nederland, was maandag niet bij de première. In DWDD zei hij dat hij niet naar misdaadseries kan kijken. Tv-agenten, ook die in True Detective, breken volgens hem alle regels van grondig forensisch onderzoek.

Dat neemt niet weg dat de meeste kijkers in Amsterdam enthousiast waren. Sommigen misten wat humor, anderen wilden meer tempo of meer bloed. Maar dat die grotendeels ontbreken is juist de charme van de achtdelige serie. De makers kunnen hun verhaal rustiger vertellen; het reclamevrije HBO heeft geen tussentijdse teasers nodig om kijkers te verleiden te blijven kijken ondanks de reclame.

    • Jan Benjamin