Eerste Belgische dichter des vaderlands is brug tussen drie taalgemeenschappen

Charles Ducal in 2006 tijdens de 26ste Nacht van de Poëzie in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. ANP PHOTO JUAN VRIJDAG

Dichter Charles Ducal is de komende twee jaar de eerste Belgische dichter des vaderlands, zo meldt De Morgen. De Belgische collega van Anne Vegter wil minimaal zes gedichten per jaar voor zijn land schrijven.

Dat ‘land’ is volgens de initiatiefnemers complex. De dichter des vaderlands is direct een brug tussen drie taalgemeenschappen. Die taak is weggelegd voor Charles Ducal (1952), een Nederlandstalige dichter en schrijver. Het is de bedoeling dat hij na twee jaar het stokje overdraagt aan een Franstalige collega, gevolgd door een Duitstalige. Ieder gedicht zal in de drie Belgische landtalen worden aangeboden.

Charles Ducal, naast dichter en schrijven als leraar Nederlands verbonden aan het Sint-Albertuscollege in Heverlee, wordt op 29 januari officieel aangesteld.

De aanstelling van Ducal als eerste Belgische dichter des vaderlands is een initiatief van het Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen), literaire organisatie VONK & Zonen (Antwerpen) en Passa Porta (Brussel).

    • Roderick Nieuwenhuis