Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Een Olivier B. Bommel maaltijd

Mijn moeder had vroeger het kookboek Con Amore van Sophia Loren in de kast staan. Op de kaft stond een fascinerende foto van de filmster, waarop ze een groot, houten slacouvert tegen de zijkanten van haar hoofd drukt. Ik heb als kind uren naar die afbeelding gekeken.

Con Amore is helaas niet meer in ons bezit. Wel heb ik een nieuwer kookboek van Loren. Op de kaft een veel te zwaar opgemaakte Sophia met gelifte oogleden, achter een aanrecht met een dode vis erop. Elke keer als ik dat omslag zie, begin ik te somberen, maar van de week heb ik er toch maar eens wat uit gemaakt. Pasta met bonen. Een „eenvoudige doch voedzame maaltijd”, zoals de heer Bommel placht te zeggen, voor deze kille dagen.

Zet de bonen een nacht in de week. Kook ze de volgende dag in schoon water waaraan - Sophia schrijft dit niet voor, maar het is wel lekker, gelooft u mij - een paar blaadjes salie en 2 knoflooktenen zijn toegevoegd. Laat de bonen heel zachtjes koken en voeg pas aan het einde van de kooktijd (± 50 minuten) wat zout toe.

Fruit de ui, het kleingesneden spek, de basilicum en de bleekselderij even in een mengsel van olijfolie en boter. Doe er ook twee fijngehakte tenen knoflook bij.

Sophie voegt hieraan de bonen met kookvocht toe, maar dat kookwater trekt mij nooit zo. Ik goot de bonen dus af, roerde ze door de bleekselderij en roerde er een krappe liter bouillon door.

Breng alles aan de kook en doe dan de pasta erbij. Sophie gebruikt linguine of pappardelle. Kleine schelpjes of iets dergelijks kunnen ook. Ik deed er ook nog flink wat zwarte peper en wat kleingesneden stukjes harde venkelworst door. Erg lekker.

Serveer in grote kommen als de pasta gaar is. Giet er een beetje goeie olijfolie over. Maak extra veel zodat u een restje over heeft voor morgen. Dan is de pasta natuurlijk niet meer al dente, maar dat maakt dit eenvoudige schoteltje er eigenlijk alleen maar lekkerder op.