‘Debat Sotsji maakt positie koning Willem-Alexander kwetsbaar’

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima in november vorig jaar te gast bij Poetin in Moskou. Foto ANP / Jerry Lampen

Met zijn besluit een zware delegatie naar de Olympische Winterspelen in Sotsji te sturen, heeft premier Rutte koning Willem-Alexander “in een politiek-ethisch gevoelige discussie getrokken” en daarmee “kwetsbaar gemaakt”. Dat zegt Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, vandaag in NRC Handelsblad.

‘Beter als koning niet naar openingsceremonie gaat’

Volgens Zonnevylle had het kabinet er ook voor kunnen kiezen het staatshoofd niet naar de openingsceremonie te sturen, maar hem bijvoorbeeld tussendoor enkele wedstrijden te laten bijwonen: “Dan had zijn bezoek een minder zware lading gekregen”, aldus Zonnevylle.

De statuur van de delegatie oogstte de afgelopen dagen veel kritiek. Premier Rutte zegde gisteren aan de Tweede Kamer toe dat hij in Sotsji gesprekken zal voeren met vertegenwoordigers van de homobeweging. Ook zal hij “als de gelegenheid zich voordoet” met de Russische president Poetin praten over homorechten en andere zaken die Nederland zorgen baren rondom de aantasting van mensenrechten in Rusland. De koning zelf kwam tijdens het vragenuurtje niet ter sprake.

‘Hij is in eerste plaats koning, geen erelid IOC’

Zonnevylle kan zich niet vinden in het argument dat koning Willem-Alexander de Spelen wel móet bijwonen omdat hij erelid is van het IOC:

“Hij is in de eerste plaats koning van Nederland. Daarbij valt alles in het niet.”

De Bondsvoorzitter had het beter gevonden als het kabinet enkele maanden geleden de internationale trend had gevolgd door een bescheiden delegatie te sturen.

“Waarom andere landen wel en wij niet? Ik begrijp het niet.”

Meer reacties in NRC Handelsblad vandaag.

    • Danielle Pinedo en Kees Versteegh