De loodsen op woonwagenkamp Waalre mogen worden gesloopt

Foto ANP / Koen van Weel

De loodsen die staan op het woonwagenkamp in Waalre mogen worden gesloopt. Dat heeft de Raad van State (RvS) besloten. Dit omdat de loodsen niet zijn opgenomen in het bestemmingsplan, aldus de RvS. De rechtbank in Den Bosch bepaalde in oktober ook al dat de loodsen weg moeten.

Hiermee laat de RvS het bestemmingsplan dat de gemeente Waalre heeft opgesteld in stand. Volgens de raad heeft de gemeente niet “onvoorwaardelijk toegezegd” dat de loodsen in het plan zouden komen. De gemeente had weliswaar in 2006 het voornemen om de loodsen te legaliseren, maar dan moesten ze wel aan een aantal eisen voldoen. Omdat dit niet het geval is heeft Waalre besloten de loodsen niet te legaliseren.

De bewoners menen dat de gemeente wel heeft toegezegd dat de loodsen gelegaliseerd zouden worden en stapte daarom naar de Raad van State.

De gemeente zei in 2005 dat de gebouwen weg moesten als er eenmaal een nieuw bestemmingsplan zou zijn. Toen dat bestemmingsplan er begin vorig jaar kwam, wilde de gemeente overgaan tot handhaving. De bewoners stapten daarop naar de rechter. Een kort geding over de zaak verloren ze echter.

In de loodsen heeft de politie de afgelopen jaren grondstoffen voor synthetische drugs gevonden.

Aanslag gemeentehuis Waalre

In juli 2012 werd het gemeentehuis van Waalre getroffen door een aanslag. Sindsdien gaan er geruchten rond dat er een verband bestaat tussen het conflict dat het woonwagenkamp met de gemeente heeft en de aanslag. Dit heeft nooit tot aanhoudingen van kampbewoners geleid.

Wel zijn er drie verdachten aangehouden, waaronder één kampbewoner uit Sint Michielgestel. In juni 2013 maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat de verdachten voorlopig nog niet voor de rechter zouden komen. Justitie vreesde dat het bewijs nog onvoldoende sterk is. Die situatie is onveranderd.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

    • Nando Kasteleijn